BiH

Negativna ocjena korak do otkaza u UIO BiH

Negativna ocjena korak do otkaza u UIO BiH
Foto: A.Čavić | Negativna ocjena korak do otkaza u UIO BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - U toku je izrada novog pravilnika o ocjenjivanju rada zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kojim je predviđeno da radnici koji dobiju negativne ocjene budu poslati na obuku, te ako ne postignu zadovoljavajuće rezultate, slijedi im otkaz.

U Nacrtu pravilnika, koji je u procesu konsultacija, definisane su ocjene, a to su "ne zadovoljava", "zadovoljava", "uspješan" i "naročito uspješan".

U praksi, ocjena "ne zadovoljava" je negativna, a daje se zaposlenom čiji ukupni radni učinak nije bio na nivou minimalnih zahtjeva poslova i zadataka konkretnog radnog mjesta.

Zaposleni koji je ocijenjen negativnom ocjenom upućuje se na dodatnu obuku i podršku od strane direktno nadređenog u trajanju od šest mjeseci, sa ciljem postizanja zadovoljavajućih rezultata u radu.

"Nakon završene obuke zaposleni podliježe vanrednom ocjenjivanju rada. Ako ne postigne zadovoljavajuće rezultate, prestaje mu radni odnos", navodi se u nacrtu.

S druge strane, ocjena "naročito uspješan" daje se za rad zaposlenom čiji ukupni radni učinak premašuje očekivane zahtjeve. Na osnovu ocjene, zaposleni može i napredovati u višu kategoriju, odnosno viši platni razred u okviru radnog mjesta.

"Ocjena rada može se uzeti u obzir prilikom unapređenja na više radno mjesto, u skladu sa propisom kojim se reguliše premještaj zaposlenih. Zaposleni koji je u posljednje dvije godine ocijenjen 'zadovoljava', odnosno u posljednje četiri godine jednom ili više puta, ali ne uzastopno, ocijenjen 'ne zadovoljava', ne može se unapređivati na više radno mjesto", istaknuto je u nacrtu.

Inače, direktno nadređeni koji vrši ocjenu rada zaposlenog dužan je voditi računa o davanju pravičnih i poštenih ocjena rada.     

"Rukovodilac osnovne organizacione jednice dužan je osigurati da se postupak ocjene rada sprovodi pravično, objektivno i bez predrasuda. Ako direktor utvrdi da je ocjena utvrđena nepravično i s predrasudama, protiv rukovodilaca koji su vršili ocjenjivanje će se preduzeti mjere u skladu sa važećim propisima", piše u nacrtu.

Redovno ocjenjivanje rada vrši se jednom godišnje i obuhvata period od 1. januara do 31. decembra. Vanredno ocjenjivanje može se sprovesti u bilo koje vrijeme u slučajevima probnog rada, nezadovoljavajućih rezultata itd.

Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata radnika UIO BiH, kaže za "Nezavisne novine" da novi pravilnik ima određene izmjene i dopune u odnosu na stari, koji u svojim manjim dijelovima nije bio u potpunosti primjenjiv, odnosno bio je nedorečen.

Govoreći o mogućim otkazima za radnike koji nakon negativne ocjene, te dodatne obuke, ne postignu zadovoljavajuće rezultate u radu, ona je istakla da zaposleni imaju pravo prigovora na ocjenu.

"Ukoliko zaposleni ima argumente na svojoj strani, uvijek se ta ocjena ispravi. Ja znam iz prakse da se ta klauzula ne može zloupotrijebiti i ići na štetu zaposlenog. Dosad bar nije bila nijedna takva situacija u UIO", rekla je Mrnjavčeva.

Dodala je da, ako neko zaista ništa ne radi, ne može se ni očekivati da bude pozitivno ocijenjen.

"Svako na neki način treba ocjenu zaslužiti, odnosno svoju plaću opravdati. Ako neko ne udovoljava poslovima tog radnog mjesta, u svakom slučaju, logično je da ide na neko drugo, niže radno mjesto, odnosno, ako neće da radi nikako, onda svakako, zna se, slijedi otkaz", naglasila je ona.

Iz UIO BiH ističu da se novim pravilnikom o ocjenjivanju rada zaposlenih uređuje postupak praćenja i ocjenjivanja rada zaposlenih u UIO, period ocjenjivanja, učesnici u postupku ocjenjivanja, kriterijumi za ocjenjivanje rada, postupak i način ocjenjivanja i druga pitanja u vezi sa ocjenjivanjem rada zaposlenih u UIO.

"Trenutno važeći Pravilnik o ocjenjivanju rada zaposlenih u UIO je na snazi od 2011. godine, te je njegova primjena u proteklom periodu pokazala da je pojedina pitanja u postupku ocjene rada potrebno dodatno regulisati. Takođe, imajući u vidu da je unutrašnja organizacija UIO od dana donošenja navedenog pravilnika pretrpjela određene izmjene, to se pokazalo da pojedine odredbe važećeg pravilnika nisu u potpunosti primjenjive", kažu iz UIO BiH za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije