BiH

Gluhaković: Otvaranje stečaja nad "Robnim rezervama" 12. jula

Gluhaković: Otvaranje stečaja nad "Robnim rezervama" 12. jula
Foto: Arhiva | Negativno revizorsko mišljenje "Robnim rezervama"

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine RS pozvali su tužioce da pretresu stanje u Javnom preduzeću "Robne rezerve RS", koje će, kako je danas najavio Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma, 12. jula najvjerovatnije otići u stečaj.

Tokom rasprave, koja je vođena povodom negativnog izvještaja revizora o poslovanju ovog javnog preduzeća u 2015. godini, moglo se čuti zahvaljujući kojim poslovima je ovo, u svim normalnim zemljama, strateško preduzeće došlo tu gdje jeste, a sam Gluhaković je najavio i novi zakon o robnim rezervama, koji bi se mogao naći već na predstojećoj sjednici Skupštine. Dok je s jedne strane Gluhaković dobar dio krivice svaljivao na Upravu za indirektno oporezivanje BiH i njenu prinudnu naplatu duga, s druge strane poslanici opozicije tvrdili su da iza propasti stoje direkne političke naredbe iz vrha vlasti. Ipak, na kraju su se i jedni i drugi složili da tužilaštvo pod hitno treba da započne s istragom poslovanja "Robnih rezervi", a to će biti predloženo i zaključcima,  o kojima će se poslanici danas izjasniti. Zanimljivo je da su gotovo identičan zaključak predložili i SNSD i SDS, kojim traže da Glavna služba za reviziju javnog sektora RS svoj negativan izvještaj uputi tužilaštvu, a što je i zakonska obaveza.

Primjere koje je navodila opozicija o nabavci regresiranog đubriva po cijeni od više od 500 evra po toni dok su privatna preduzeća za istu količinu plaćala nešto više od 300 evra, niko nije demantovao, kao ni štetne ugovore s firmom "Farmland", koja je ovo preduzeće oštetila za 1.000 junica.

"Apelujem da se poseban odjel u tužilaštvu angažuje i ispita od početka do kraja. Bojim se da u lancu ima više osoba i RS zaslužuje i treba i mora i prirodno je da ima robne rezerve i ne smije da služi za spekulativne radnje kao što ovaj izvještaj pokazuje", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Najopštriji u kritikama poslovanja "Robnih rezervi" bio je Miladin Stanić, poslanik SDS-a, koji je tvrdio da su desetine miliona KM ukradene iz ovog javnog preduzeća. I sam Stanić je sarađivao s ovim javnim preduzećem, na šta mu je pažnju skrenuo Višković ističući da ima i ugovore koji to dokazuju i da će ih pokazati ako bude potrebno.

U jednom trenutku opozicija je zatražila i ostavku Gluhakovića zbog stečaja u "Robnim rezervama", na šta im je on odgovorio da to nije nikakav problem, ali da se ne smatra odgovornim, istovremeno tvrdeći da je Vlada RS sve uradila da se stanje tamo sredi te da nijedan radnik neće ostati bez posla.

Inače, UIO zbog milionskih dugovanja "Robnih rezervi" upisala je hipoteke na najvrednijim nekretninama ovog javnog preduzeća, a s obzirom na ostala dugovanja gotovo je sigurno da će ostati bez cjelokupne imovine, koja se procjenjuje na oko 17 miliona KM. Osim "Robnih rezervi", poslanici su razmatrali i izvještaj o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u kojem se, između ostalog, navodi da su ukupni prihodi bili 7,4 miliona KM, dok su rashodi iznosili 3,7 miliona KM i u odnosu na usvojeni plan manji su za oko 56 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije