BiH

Negativan odgovor Čubrilovića na zahtjev Cvijanovićeve o smjeni Maleševića

Negativan odgovor Čubrilovića na zahtjev Cvijanovićeve o smjeni Maleševića
Foto: N.N. | Negitivan odgovor Čubrilovića na zahtjev Cvijanović o smjeni ministra

BANJALUKA - Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, dostavio je negativno mišljenje Željki Cvijanović, predsjednici Vlade RS, na razrješenje Daneta Maleševića s mjesta ministra prosvjete i kulture.

Time je Čubrilović, koji je zamjenik lidera DNS-a, stao na stranu svog stranačkog kolege Maleševića, koji je predsjednik DNS-ovog Regionalnog odbora Lijevče.

U Zakonu o Vladi RS navodi se da predsjednik Vlade može, za tokom mandata Vlade, na osnovu prethodno pribavljenog pisanog mišljenja predsjednika RS i predsjednika Narodne skupštine RS, vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava Vlade, o čemu obavještava Narodnu skupštinu.

Cvijanovićeva je zatražila mišljenje i od Milorada Dodika, predsjednika RS, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije bilo poznato da li se Dodik izjasnio i kakav je odgovor dao.

Sagovornik "Nezavisnih", upućen u ovlaštenja predsjednika Vlade RS, pojašnjava da Cvijanovićeva, bez obzira na odgovore predsjednika RS i predsjednika parlamenta, može smijeniti ministra.

"Dakle, njihova mišljenja nisu obavezujuća. Cvijanovićeva o smjeni obavještava Narodnu skupštinu RS, ali njena odluka ne ide na glasanje u parlamentu. Dakle, sudbina Maleševića kao ministra prosvjete i kulture RS trenutno je u njenim rukama", ističe sagovornik "Nezavisnih".

Dodik nam se u petak kratko javio na telefonski poziv, ali nije želio davati političke izjave, a naši pokušaji da dobijemo komentar od Maleševića ostali su bez uspjeha.

Danas je objavljeno i da će sjednica Vlade RS, na kojoj će premijerka Željka Cvijanović obavijestiti ministre o reorganizaciji, biti održana u ponedjeljak.

Maleševićeva eventualna smjena bila bi nastavak uklanjanja kadrova DNS-a s funkcija u RS nakon što je, podsjetimo, Dodik nedavno izjavio da u toj partnerskoj stranci postoje mangupi, koji su u protekloj predizbornoj kampanji radili protiv kaolicije SNSD, DNS i SP.

Lider DNS-a Marko Pavić je, podsjetimo, prije par dana izjavio da više neće biti smjena bez dogovora njega i Dodika, koji je i lider SNSD-a. Prije toga nekoliko članova DNS-a je razriješeno. Podsjetimo, prvo je u Kotor Varošu smijenjena Daliborka Kerezović-Damjanović (DNS), direktorica Šumskog gazdinstva "Vrbanja", a zatim je bez funkcije ostao i njen stranački kolega, direktor Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik Đorđe Popović.

Dodik je, prisjetimo se, nedavno rekao da postoje pojedinci koji nisu radili u interesu koalicije.

"Neki su radili direktno protiv koalicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen niti oslobođen odgovornosti", rekao je Dodik. On je tada dodao da poštuje Pavića, ali da je oko njega bilo mangupa, koji su tokom kampanje radili direktno za drugu stranu.

"Ako pristanu da ih se odreknu, oni ostaju naši partneri", naglasio je predsjednik SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije