BiH

Pratite nas na Google news

Nelson: Upozorio sam Dodika na potencijalne posljedice

Nelson: Upozorio sam Dodika na potencijalne posljedice
Foto: Nedžad Uglješa | Nelson: Upozorio sam Dodika na potencijalne posljedice
Tanjug

SARAJEVO - Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson kaže da je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku ukazao na potencijalne posljedice nepoštovanja Dejtonskog sporazuma, kao i da ih vidi u ekonomskoj oblasti, odlasku mladih i "kroz nove sankcije".

Nelson tvrdi da je u srijedu, 19. februara, iskreno razgovarao s Dodikom.

"Prenio sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet moraju poštovati, da se Dejton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcionisanja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posljedicama. Te posljedice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije", ukazao je on sinoć u intervjuu za BHT 1.

Za Dejtonski ustav je rekao da je bio dobra početna tačka, ali je naveo da su bile potrebne modifikacije, a biće i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema evroatlantskim integracijama.

"Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rješavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionisati slobodno", rekao je Nelson.

Nakon sastanka s američkim ambasadorom, koji je uslijedio isti dan nedugo nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dodik je, između ostalog, izjavio: "Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj odbrani", prenosi Radio Sarajevo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije