BiH

Nema amnestije za osuđene zbog ratnog zločina

Nema amnestije za osuđene zbog ratnog zločina
Foto: Arhivska fotografija | Nema amnestije za osuđene zbog ratnog zločina

BANJA LUKA – Poslanici Narodne skupštine RS razmotrili su večeras prijedlog zakona o amnestiji, koju neće moći da traže osobe koje su počinile krivična djela ratnog zločina, osuđeni za teško ubistvo, trgovinu ljudima i djecom te silovanje.

Iz opozicije su postavili pitanje zašto se zakon predlaže uoči izbora, a Miladin Stanić iz SDS-a tvrdi da će ga „vlast selektivno primjenjivati prema istomišljenicima“. 

Klub poslanika SDS-a je predložio amandman kojim ne može biti amnestiran niko ko je počinio krivično djelo protiv privrede i platnog prometa, službene dužnosti i pronevjera. 

U zatvorima u RS trenutno se nalazi oko 800 osoba, a zakonom bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 31 odsto osuđenika.

Ministar pravde RS Anton Kasipović je rekao da će pravo na amnestiju imati osobe koje su pravosnažnom presudom osuđene na kaznu zatvora, tako što im se izrečena kazna umanjuje za 25 odsto od izrečene kazne zatvora, za krivična djela obuhvaćena amnestijom u skladu sa ovim zakonom.

Osuđenicima, koji će u vrijeme stupanja na snagu ovog zakona navršiti 70 godina života, izrečena kazna biće umanjena za 40 odsto.

Predloženim zakonom propisuje se i da pravo na amnestiju imaju osobe koje su osuđene pravosnažnom presudom sudova RS, a koje su se na dan stupanja ovog zakona zatekle na izdržavanju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama u RS, Federaciji BiH i inostranstvu, kao i osobe koje su pravosnažno osuđene, a nisu upućene na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Poslanici su prethodno obavili raspravu o Prijedlogu zakona o rudarstvu - po hitnom postupku, a tokom cjelodnevnog rada razmatrali su svega tri od ukupno 30 tačaka dnevnog reda ovog zasjedanja.

U sutrašnjem nastavku sjednice biće razmatrani prijedlozi zakona o zateznoj kamati, o izmjenama i dopuna Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju te, između ostalog, o Prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Koridora 5 C kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj, svi po hitnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije