BiH

Nema novca za pripadnike MUP-a RS koji su čuvali granicu od migranata

Nema novca za pripadnike MUP-a RS koji su čuvali granicu od migranata
Foto: specijalne -jedinice.com | Nema novca za pripadnike MUP-a RS koji su čuvali granicu od migranata
Srna

SARAJEVO - Iako su postojala obećanja Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ o finansiranju troškova za smještaj i ishranu 60 pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su na ispomoći pripadnicima Granične policije BiH, sredstva još nisu obezbijeđena, pa je neophodno da IOM odmah provjeri mogućnost za finansiranje ovih policajaca s Evropskom agencijom za upravljanje spoljnim granicama, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH koja je u posjedu Srne.

"Granična policija je razgovarala sa predstavnicima MUP-a Srpske o angažmanu dodatnih 30 policajaca na lokacijama Zvornik i Janja da bi se zaštitila granica od nezakonitog ulaska migranata na teritoriju BiH, s obzirom na to da je trenutno na tom području značajan broj pokušaja ilegalnog prelaska granice. Pokrenute su aktivnosti na angažovanju dodatnih 15 policajaca MUP-a Srpske", piše u informaciji.

Angažman će zavisiti od mogućnosti obezbjeđenja dodatnih sredstava posredstvom IOM-a za smještaj i ishranu tih 15, kao i 60 policajaca MUP-a Republike Srpske koji su već angažovani, istaknuto je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju u oblasti migracija koja će biti razmatrana na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH.

U tekstu piše i da je, na osnovu sporazuma Granične policije i MUP-a Srpske, tih 60 policajaca MUP-a Republike Srpske angažovano na lokacijama Trebinje, Foča i Zvornik.

Angažovano je i 15 pripadnika policije Brčko distrikta.

"U nedostatku kapaciteta Granične policije donesena je odluka o pružanju podrške, na period od 30 dana, 20 policajaca Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ i 30 policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u zaštiti granice od nezakonitog ulaska migranata na teritoriju BiH", piše u informaciji koju je potpisao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U informaciji je istaknuto da su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH informisali da je Crveni krst pri kraju raspoloživih sredstava za potrebe migranata i da će 15. jula ostati bez sredstava.

Stav Koordinacionog tijela za pitanja migracija - Operativnog štaba jeste da bi finansiranje ishrane migranata trebalo da obezbijedi UNHCR.

"Na povećani ulazak migranata u BiH uticalo je uvođenje bezviznog režima između Srbije i Irana koji se zloupotrebljava. Potrebno je s predstavnicima Srbije razgovarati o sprovođenju Sporazuma o readmisiji između BiH i Srbije, s posebnim akcentom na povratak državljana Irana u Srbiju u skladu s tim sporazumom u cilju rješavanja tog problema", naveo je Mektić u informaciji.

Mektić je istakao da je Ministarstvo bezbjednosti pripremilo prijedlog odluke o izmjenama i dopuni odluke o formiranju Koordinacionog tijela za pitanja migracija, prema kome u sastav tog tijela, kada djeluje kao Operativni štab, ulaze i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva civilnih poslova i predstavnik Ombudsmana za ljudska prava BiH.

"Ombudsman je naveo da predstavnici te institucije, u skladu sa nadležnostima, ne mogu biti članovi Operativnog štaba, ali da mogu učestvovati u svojstvu posmatrača. Prijedlog te odluke dostavljen je na mišljenje Kancelariji za zakonodavstvo Savjeta ministara i Ministarstvu financija i trezora", piše u informaciji.

Mektić je napisao da je Koordinaciono tijelo za pitanja migracija - Operativni štab na sastanku 4. jula zaključilo da Granična policija nastavlja da aktivno radi na zaštiti granice BiH, zahvaljujući angažmanu i pomoći 140 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, MUP-a Republike Srpske, Sipe i policije Brčko distrikta.

Srna je objavila da je u informaciji Ministarstva bezbjednosti pripremljenoj za današnju sjednicu Savjeta ministara navedeno da je na teritoriji BiH od 1. januara do 5. jula 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 8.081 nezakonitih migranata i da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u tom periodu iskazalo 7.424 osoba, dok je njih 686 podnijelo zahtjev za azil.

U informaciji je istaknuto da u te brojke ne ulaze podaci Službe za poslove sa strancima koji su, kako je navedeno, nedostupni.

U tekstu je obrazloženo da su, usljed velikih padavina, 22. juna poplavljene prostorije Službe za poslove sa strancima, kao i određeni broj servera na kojima su biometrijski podaci stranaca, operativna baza podataka i podaci sa službenih imejl adresa, te da zbog nastalih tehničkih problema od tog dana nisu raspoloživi podaci Službe za poslove sa strancima.

U informaciji je istaknuto da je potrebno, uz podršku IOM-a, obezbijediti teren na području Unsko-sanskog kantona za postavljanje 50 specijalizovanih šatora doniranih iz Austrije.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i gradonačelnih Bihaća Šuhret Fazlić oštro se protive planu zadržavanja i smještaja migranata na teriroriji tog kantona.

Fazlić je juče izjavio da je na sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da će zbog migrantske krize 26. jula biti održani protesti u Sarajevu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije