BiH

Nemaju ni vremena ni novca za nabavku zaštitne opreme za izbore

Nemaju ni vremena ni novca za nabavku zaštitne opreme za izbore
Foto: Anadolija | Nemaju ni vremena ni novca za nabavku zaštitne opreme za izbore

SARAJEVO, BANJALUKA - Centralna izborna komisija (CIK) BiH obavijestila je dopisom sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini da imaju obavezu da obezbijede maske i dezinfekciona sredstva kao i ostalu zaštitnu opremu neophodnu za glasanje u uslovima pandemije kovida-19, međutim problem je što mnoge, pogotovo veće izborne jedinice to neće moći ispoštovati, kako zbog nedostatka novca, tako i zbog obaveze sprovođenja tendera za nabavku te vrste opreme, za koji nema vremena.

Ono što je zanimljivo jeste da su lokalne zajednice, ali i institucije BiH i entiteta praktično ignorisale ovaj dopis CIK-a, jer iako je pismo poslato na više od 150 adresa, odgovor je stigao sa njih 13, i to samo od lokalnih zajednica, a tek četiri su spremne da nabave tu opremu. Na juče održanoj sjednici CIK-a ponovo je istaknuto da su mogući ogromni problemi jer, kako stvari sada stoje, izbori će se sprovesti bez materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za glasanje u uslovima kovida-19, zbog čega su odlučili da ponovo pošalju dopis svima i traže hitnu reakciju. 

"Dobili smo dopis CIK-a. Male lokalne zajednice koje nemaju puno birača i biračkih mjesta i nemaju toliki problem koliko imaju velike kao što su Banjaluka, Bijeljina... Prvo, nema para u budžetu za tu opremu, a drugo s vremenom su u cajtnotu jer, za razliku od manjih opština, koje to mogu nabaviti direktnim sporazumom, veliki gradovi će morati raspisivati tender", rekao je za "Nezavisne" Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Za nabavku zaštitne opreme koju je Instrukcijom o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije kovida-19 propisao CIK pojedinim lokalnim zajednicama trebaće značajan novac. Primjera radi, grad Banjaluka po instrukciji CIK-a biće u obavezi da nabavi desetine hiljada zaštitnih maski, zatim nekoliko hiljada sredstava za dezinfekciju kako ruku, tako i radnih površina članova biračkih odbora, ali i mjesta gdje se nalaze biračke kutije. Takođe, Banjaluka će, recimo, morati da nabavi i oko 300 beskontaktnih toplomjera, oko 1.000 vizira za članove biračkih odbora i brojnu drugu opremu.

"Dopis CIK-a je otišao na organe opština i gradova i oni se pozivaju na član zakona koji obavezuje sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini da pomažu izbornim organima, a odmah nakon toga su se ogradili da su oni sredstva za izbore planirali prije pandemije, ali i svi organi i lokalne zajednice su planirali budžete i sredstva prije pandemije i nema novca za te namjene", rekla je za "Nezavisne" Nada Batinar, predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka.

Naglašava da je pored zaštitne opreme problem i sama instrukcija CIK-a, koja je puna nejasnoća i praktično nesprovodiva u praksi jer se postavljaju brojna pitanja na koja niko ne odgovara.

"Tražili smo objašnjenja i predlagali CIK-u da uradimo simulaciju izbornog procesa, ali nikada odgovor nismo dobili. Šta sa ljudima koji dođu sa temperaturom? Po instrukciji, oni mogu i treba da glasaju, ali šta onda sa glasačkim listićem koji mora u kutiju i koji se miješa sa ostalim koji kasnije treba da se broje i prebrojavaju, zatim šta je ulaz na biračko mjesto, da li je to, recimo, ulaz u učionicu u kojoj se glasa ili ulaz neke škole? Kako održati distancu, zatim šta je sa mobilnim timovima koji ulaze u kuće itd.. Ni na jedno pitanje nemamo odgovor", istakla je Batinarova.

Inače, CIK je Instrukcijom o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije kovida-19, između ostalog, propisao da po svakom biračkom mjestu treba 20 rolni toalet-papira, osam ubrusa, po četiri para rukavica za svakog člana biračkog odbora, zatim tečni i čvrsti sapun. Pored toga, po biračkom mjestu neophodno je obezbijediti i postere sa objašnjenjem za glasanje, trake koje usmjeravaju birače, kante za odlaganje rukavica, maski itd.  

Po pitanju nabavke zaštitne opreme za održavanje izbora već nekoliko puta bilo je riječi i na sjednicama CIK-a, a bila je i odluka da se traži međunarodna pomoć u opremi, međutim još nema informacija da li se neko javio i donirao tu opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije