BiH

Pratite nas na Google news

"Nepoštivanje odluka Ustavnog suda direktno kršenje Dejtonskog sporazuma"

"Nepoštivanje odluka Ustavnog suda direktno kršenje Dejtonskog sporazuma"
Foto: N.N. | "Nepoštivanje odluka Ustavnog suda direktno kršenje Dejtonskog sporazuma"
N.N.

​SARAJEVO - Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane političkih predstavnika iz RS je krivično djelo i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveo je u saopštenju Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Naveo je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strane sudije u njemu, dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, naprimjer, entiteti.

"Svi oni koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine, morali bi biti svjesni da je to udar na Dejtonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma", naveo je Džaferović.

Istakao je da u tom slučaju, država Bosne i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtona, 'nastaviće svoje postojanje, a u pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su prije svega entiteti'.

"Krajnje je vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi Džaferović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije