BiH

Nepravilnosti nisu narušile regularnost opštih izbora

Nepravilnosti nisu narušile regularnost opštih izbora
Nepravilnosti nisu narušile regularnost opštih izbora

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH (CIK) od 10. do 15. oktobra dobila je 59 prigovora od političkih subjekata, od čega je 11 zahtjeva za ponovno brojanje glasova i žalbi na rad biračkih odbora čiji su članovi, navodno, dodavali glasove kandidatima za koje birači uopšte nisu glasali.

Na sjednici CIK-a danas je konstatovano da je broj prigovora, koji su u vezi sa opštim izborima, održanim 12. oktobra, mnogo manji nego tokom ranijih izbornih ciklusa.

"Nepravilnosti se odnose na veoma mali uzorak. Nije narušena regularnost izbora, što je najavljivano u toku izborne kampanje", rekla je Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, dodavši da su zahtjevi za ponovnim brojanjem glasova preuranjeni, jer se oni mogu podnosti nakon što budu utvrđeni i objavljeni konačni rezultati izbora. Od maja, kad su raspisani opšti izbori, CIK je dobila oko 250 žalbi i prigovora, od čega je samo 61 predmet u nadležnosti ove komsije, a ostali su u nadležnosti opštinskih i gradskih izbornih komisija.

Branko Petrić, član CIK-a, primijetio je da ova komisija još nije riješila nijedan prigovor od onih pristiglih uoči održavanja izbora.

"Brine me shvatanje da ponovno brojanje glasova ide samo nakon utvrđivanja i objave rezultata.  Mi prije toga moramo razmotriti prigovore i utvrditi činjenice kako bismo bili sigurni da ćemo utvrditi tačne rezulatate na koje se onda podnose zahtjevi za ponovnim brojanjem", naglasio je Petrić navodeći primjer prigovora Stranke za BiH, o kojem, kako tvrdi, CIK odmah mora donijeti odluku.

Upravo se ova stranka žalila na rad člana jednog biračkog odbora koji je dopisivao glasove kandidatima tamo gdje ih niko nije zaokružio na listićima.

I predsjednik CIK-a Stjepan Mikić ocijenio je da je ove prigovore potrebno riješiti prije objave konačnih rezultata, za što CIK-u rok ističe 11. novembra. Mikić je podsjetio da će nakon okončanja ovog izbornog ciklusa biti detaljno analiziran rad biračkih odbora i da će svi slučajevi, gdje se utvrdi kršenje Izbornog zakona BiH, biti prijavljeni Tužilaštvu BiH.

CIK je kao neosnovan odbio prigovor  SNSD-a na govor kandidata SDS-a za Narodnu skupštinu RS Milovana Bjelice. Jednoglasno je utvrđeno da Bjelica na tribini, održanoj 6. oktobra u Palama, nije koristio jezik mržnje na račun lidera SNSD-a Milorada Dodika, nego je samo iznosio svoj stav.

Članovi CIK-a utvrdili su i izvod iz centralnog biračkog spiska, prema kojem je na dan izbora bio 3.282.581 registrovani birač. U Glavnom cetru za brojanje u sarajevskoj "Zetri" završeno je brojanje oko 2.000 nepotvrđenih glasačkih listića. Primljeno je i oko 32.000 paketa u kojima su listići birača iz inostranstva.

"Glasovi putem pošte,  listići onih koji su glasali u odsustvu i putem mobilnih timova brojaće se istovemeno nakon nepotvrđenih listića. Brojanej ide brzo i do sada nismo imali primjedaba posmatarča na rad Glavnog centra za brojanje", izjavila je Hadžiabdićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije