BiH

Nermin Nikšić na čelu Komisije za nadzor nad OBA

Nermin Nikšić na čelu Komisije za nadzor nad OBA
Foto: N.N. | Nermin Nikšić na čelu Komisije za nadzor nad OBA
Mirsada Lingo Demirović

​SARAJEVO – Nermin Nikšić iz SDP-a izabran je za predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OBA.

Za njegove zamjenike izabrani su Sredoje Nović iz SNSD-a i Predrag Kožul iz HDZ-a BiH.

Nikšić je kazao da nema očekivanja, da ima plan i program i to što će se kroz Komisiju nastojati uraditi, a to je , kako je rekao, da ostvare kontrolu zakonitosti rada OBA i da sve ono što je u nadležnosti i mogućnosti ove Komisije da se uradi na transparentan način.

Upitan da li je za njega kao lidera SDP-a i člana Zajedničke komisije za nadzor nad OBA prihvatljivo to što traže SDA i SBB da na čelu OBA ostane Osman Mehmedagić, a nakon  afere sa njegovom diplomom, Nikšić je rekao da kao lider SDP-a, a zbog iskustva koje ima u prethodnom periodu, da mu je to potpuno neprihvatljivo.

"A kad govorim sa aspekta predsjedavajućeg Komisije, i zastupnika, svakako da ćemo kao Komisija donositi odluke i davati preporuke iz naše nadležnosti, rekao je Nikšić.

Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH za članove ove komisije ranije su izabrali i poslanike Zlatana Begića (DF), Safeta Softića (SDA) i Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska) te delegate Muniba Jusufovića (SBB), Sredoja Novića (SNSD), Marinu Pendeš (HDZ BiH), Asima Sarajlića (SDA), Barišu Čolaka (HDZ BiH) i Nikolu Špirića (SNSD).

Zakon o OBA jasno navodi da na mjesto predsjedavajućeg ne može biti izabran poslanik ili delegat koji je dio vladajuće koalicije na nivou institucija BiH. To u prevodu znači da ovoj komisiji ne mogu predsjedavati parlamentarci iz reda SDA, HDZ-a, SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SBB-a i DF-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije