BiH

Nešić: Skrnavljenje spomenika na Kazanima prijetnja preostalim Srbima u Sarajevu

Nešić: Skrnavljenje spomenika na Kazanima prijetnja preostalim Srbima u Sarajevu
Foto: Srna | Nešić: Skrnavljene spomenika na Kazanima prijetnja preostalim Srbima u Sarajevu

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić obišao je danas spomenik srpskim žrtvama na Kazanima, koji je oskrnavljen, te zatražio od federalne policije i tužilaštva da hitno otkriju i procesuiraju počinioce gnusnog zlodjela.

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić obišao je danas spomenik srpskim žrtvama na Kazanima, koji je oskrnavljen, te zatražio od federalne policije i tužilaštva da hitno otkriju i procesuiraju počinioce gnusnog zlodjela.

Na spomeniku Srbima ubijenim na Kazanima, a na kojem je napisano da je to "spomenik ubijenim građanima Sarajeva", crvenim sprejom je ispisano "Živi Caco u nama". Taj spomenik je podignut 2021. godine odlukom Gradskog vijeća Sarajeva.

Ubistva Srba na lokalitetu Kazani na Trebeviću počinili su pripadnici 10. brdske brigade  Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Nešić je rekao da sijanje straha i mržnje ne smije proći nekažnjeno i da je noćas upućena poruka da postoje ljudi koji su spremni ubijati civile samo zato što su Srbi.

"Vrijeme je da postanemo normalno društvo koje će se prema svim žrtvama odnositi sa istim pijetetom. Neka je vječni smiraj svim mučenicima", poručio je Nešić.

Nešić je istakao da ovakvo zlodjelo ne smije proći bez najoštrije kazne, jer mrtvi moraju imati smiraj, a živi biti bezbjedni.

"Sramotni, prijeteći grafit, zlodjelo je nad nevinim dušama, ali i stravična prijetnja malom broju preostalih sarajevskih Srba koji žive u tom gradu", rekao je Nešić.

On je naveo da je neviđena sramota i podvala da na spomeniku stradalima ne piše da su Srbi, te da i grad Sarajevo danas saopštava da je oskrnavljen spomenik "stradalim građanima".

"Zvjerski su ubijeni samo zato što su Srbi. I to je uradio neko u kome živi zločinac Caco, koji je sahranjen kao heroj", rekao je Nešić.

Srbi su tokom proteklog rata dovođeni iznad jame na Kazanima gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH.

Tekst ispisan na spomeniku na Kazanima izazvao je brojne rasprave, jer se na ploči ne navode počinioci zločina, niti nacionalnost žrtava, već samo njihova imena, podsjeća Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije