BiH

Neustavan dio Statuta Mostara

R. Čengić

SARAJEVO Dvije odredbe Statuta grada Mostara, koji je nametnuo OHR u januaru 2004. godine, nisu u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Neustavne su odredbe da `na mjesto gradonačelnika mogu biti izabrani samo vijećnici izabrani u Gradsko vijeće` i da `svaki gradski vijećnik ima pravo da nominira kandidate iz reda izabranih vijećnika`, odlučio je Ustavni sud FBiH.

`Ustavom FBiH izričito je određeno da svaki građanin BiH koji ispunjava uvjete za glasovanje u gradu Mostaru može biti biran za gradonačelnika`, piše u obrazloženju odluke Ustavnog suda FBiH koju je juče pročitala sutkinja Kata Senjak, sudac izvjestilac u ovom predmetu.

Statut Mostara, koji je proglasio OHR, gradske vlasti nikada nisu potvrdile, a ocjenu ustavnosti zatražio je Miroslav Ćorić, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Ćorić se Ustavnom sudu FBiH obratio u novembru prošle godine i zatražio ocjenu ustavnosti nekoliko odredbi, među kojima i odredbi o principima biranja i smjene gradonačelnika Mostara, izbora vijećnika i formiranjem klubova konstitutivnih naroda u Gradskom vijeću Mostara. Sud je ocijenio da su ove odredbe u skladu s Ustavom FBiH ili su propisane Izbornim zakonom BiH koji je usvojio Parlament BiH, za čije odluke nije nadležan.

U OHR-u kažu da `ustavni sudovi u BiH imaju nadležnost da preispituju odluke visokog predstvanika koje je on donio umjesto zakonodavnih organa u BiH, odnosno u slučajevima kada nameće zakone`. Istakli su da jučerašnju odluku Ustavnog suda FBiH nisu vidjeli i da je ne mogu komentarisati.

U Gradskom vijeću Mostara reakcije na odluku Ustavnog suda najavljuju za danas, a izaslanik premijera HNK Jure Jelić kaže da `premijer smatra da je ovo znak da domaće institucije preuzimaju odgovornost`.

`Odluke Ustavnog suda se ne komentarišu, ali činjenica da je Ustavni sud FBiH uzeo u razmatranje akt koji je donio visoki predstavnik znači dobit za pravni sustav FBiH i države`, rekao je Jelić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije