BiH

"Nezavisne" istražile ko su isilovci iz BiH koji do daljeg ostaju u Siriji

"Nezavisne" istražile ko su isilovci iz BiH koji do daljeg ostaju u Siriji
Foto: N.N. | "Nezavisne" istražile ko su isilovci iz BiH koji do daljeg ostaju u Siriji

"Nezavisne" su istražile ko su isilovci koji će biti deportovani BiH kada za to budu stečeni uslovi.

Podsjećamo, večaras je, kako je saopšteno iz Ministarstva bezbjednosti BiH, odgođeno isporučivanje bh. državljana povratnika iz Sirije, odnosno prve grupe žena i djece, u skladu s ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH, zbog iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u Siriji.

U saopštenju Ministarstvo ne navodi koje su to iznenadne i nepredviđene okolnosti. Ističu da je ovo ministarstvo u stalnom kontaktu i nastavlja saradnju s međunarodnim partnerima, kako bi transport bh. državljana iz Sirije bio izvršen kada za to budu stečeni povoljni uslovi.

Ranije je najavljivano da će povratnici sa stranih ratišta po slijetanju aviona na sarajevski aerodrom biti uhapšeni i predati u nadležnost Tužilaštva BiH. Uhapšeni bi trebalo da budu Armin Čurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko. Osim devetorice isilovaca u Sarajevo će sletjeti i, kako je ranije rečeno, sedam žena, te osmoro djece.

Senad Kasupović

Rođen 23. januara 1980. godine u Velikoj Kladuši. Nalazi se na Interpolovoj crvenoj potjernici, prema kojoj ga terete za organizovanje terorističke grupe. U Siriju je otišao 2013. godine preko Istanbula. Njegovo ratničko ime je bilo Muatesim. Kako je ranije objavljeno, bio je i pripadnik jedinice "Komandosi Bajre Ikanovića", koja je poznata i pod imenom "El Akas". Bio je oženjen sirijskom državljankom, koja je doselila iz Damaska. Ratovao je na području grada Kobane, gdje je ranjen u stomak, te u iračkom gradu Bidži, gdje je pogođen u nogu. Posljednje godine proveo je u gradu Raka, gdje je i zarobljen.

Jasmin Keserović

Rođen 16. juna 1994. godine u Zavidovićima. Prema Interpolovoj crvenoj pojernici, terete ga za organizovanje terorističke grupe.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, a prema dokumentaciji koju su imale na uvid, riječ je o veoma radikalnom mladiću, koji je bio nastanjen u mjestu Hajdarevići. Keserović, zvani Muhamed, otišao je u džihad zajedno s Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. godine. On se na video-snimku, koji su "Nezavisne" ranije imale na uvid, pojavljuje pod imenom Abu Muhammad al Bosni.

Miralem Berbić

Rođen je 30. decembra 1954. godine u Pepelarima, kod Zenice, a na Interpolovoj crvenoj potjernici se nalazi zbog ilegalnog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama. U Siriju je otišao 29. avgusta 2014. godine preko Istanbula, u koji je otputovao avionom iz Sarajeva.

Hamza Labidi

Rođen je 12. septembra 1998. godine u Zavidovićima. Kako se mavodi na Interpolovoj crvenoj potjernici, terete ga za ilegalno formiranje i pridruživanje paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Emir Ališić

Rođen je 23. septembra 1970. godine. On je Labidijev očuh i u Siriju je otišao u decembru 2013. godine. Boravio je na području Azaza. Kako je ranije objavljeno, bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića, a držao je linije prema Oslobodilačkoj vojsci Sirije. Kako je ranije istražiteljima rekao zaštićeni svjedok, nakon izlaska iz ketibe Gorana Pavlovića, Ališić je prešao u ketibu Rame Pazare, a kada su se i oni raspali, prešao je kod "nekih Arapa".

Armin Čurt

Rođen je 3. januara 1997. godine, 19. avgusta 2015. godine je otišao u Istanbul, a odatle u Siriju. Kako je ranije objavljeno, on je jedan od državljana BiH koji su se aktivno borili u redovima terorističke organizacije Islamska država (IS). Čurt je, kako je rečeno, uspio da pobjegne iz zarobljeništva u Siriji, gdje je dospio nakon što su ga uhvatili pripadnici snaga protivterorističke koalicije predvođene SAD. Bio je među osobama koje su još u aprilu iz Sirije trebale da budu deportovane u BiH na temelju sporazuma postignutog s američkim vlastima, ali neposredno prije toga pobjegao je iz zarobljeničkog dijela kampa "Roj", koji nadziru pripadnici koalicionih snaga.

Muharem Dunić

Rođen je 30. januara 1974. godine u Kuprešanima, kod Jajca. Kako su mediji objavili, Dunić se ranije nalazio u kampu "Al Havl", u blizini grada Hasake, u sjeveroistočnoj Siriji. Kako je tada rečeno, tu je boravio sa suprugom Ajšom.

Armin Dželko

Rođen je 24. aprila 1990. godine i ima prebivalište u Hadžićima. U Siriji je ratovao pod imenom Abdulah Rus. Bio je pripadnik jedinice "Komandosi", kojom je komandovao bh. državljanin Bajro Ikanović, koji je poginuo u Siriji. Boravio je na području Rake, gdje je i zarobljen.

Emir Markota

O njemu se malo zna jer nema detaljnijih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije