BiH

"Nezavisne" otkrivaju detalje razgovora iza zatvorenih vrata: SDS pruža koalicionu ruku SNSD-u

"Nezavisne" otkrivaju detalje razgovora iza zatvorenih vrata: SDS pruža koalicionu ruku SNSD-u
Foto: Jelena Đurđević | "Nezavisne" otkrivaju detalje razgovora iza zatvorenih vrata: SDS pruža koalicionu ruku SNSD-u

BANJALUKA - Veliki broj visokih funkcionera u SDS-u spreman je da pruži koalicionu ruku SNSD-u, a i sam lider najjače opozicione stranke u RS Vukota Govedarica nije protiv takvog dijaloga, ali ne želi da u njemu učestvuje.

To je danas za "Nezavisne" rekao izvor iz SDS-a, nakon sjednice Predsjedništva, koja je u Banjaluci održana iza zatvorenih vrata.

Kako nezvanično saznajemo, na sjednici se vodila oštra rasprava, a najviše na temu saradnje sa SNSD-om i koalicijom.

Govedarica je nakon sjednice Predsjedništva rekao da će uskoro biti održana sjednica Glavnog odbora na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude donesena i odluka o eventualnoj saradnji sa SNSD-om.

"Glavni odbor će donijeti odluku koja će biti obavezujuća. Smatram da je i te kako bila nekorektna kampanja i deklarisan sam kao čovjek koji je kritikovao ovu vlast i dosljedan sam svojim principima i stavovima, ali isto tako poštujem da će organi stranke definisati na koji način će se SDS pozicionirati", rekao je Govedarica ne odbacujući ni mogućnost saradnje sa SNSD-om.

Izvor "Nezavisnih" ističe da su regionalni članovi Predsjedništva SDS-a, uključujući Miću Mićića (Bijeljina), Milana Miličevića (Teslić) i Milovana Bjelicu (Sokolac), te Obrena Petrovića (Doboj), za to da se sa SNSD-om razgovara o koaliciji.

"Ponuda iz SNSD-a je poslata preko medija. I oni iz SDS-a koji nisu sto odsto za to, plaše se da li je iskrena namjera u toj ponudi. Čeka se i zvanična ponuda za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Uglavnom, sigurno je da je zbog stabilnosti RS sto odsto ispravno da se razgovara sa svima", pojašnjava naš sagovornik.

Govedarica je rekao da nije bilo riječi o njegovoj smjeni, ali da će svoj mandat staviti na raspolaganje Skupštini SDS-a, čija sjednica će biti održana u narednom periodu.

"U slučaju vlastitog poraza, rekao sam da ću biti podvrgnut sopstvenoj odgovornosti i pred Skupštinu ću izaći s kompletnim informacijama kad za to dođe vrijeme, ponuditi svoj mandat, ali ima još dosta vremena do tada", rekao je Govedarica.

Izvor "Nezavisnih" ističe da će Govedarica na sjednici Glavnog odbora SDS-a vjerovatno otvoriti pitanje u vezi s njegovom ostavkom, te potvrdio riječi lidera SDS-a da o tome nije bilo govora, jer se čekaju konačni rezultati iz CIK-a.

Predsjedništvo SDS-a odlučilo je i da podrži Govedaricu kada su u pitanju ponovno brojanje glasova i utvrđivanje izbornih prevara.

"Bilo je najava o podijeljenosti, ali utvrdili smo jedinstvo", rekao je Govedarica, koji je na nedavnim opštim izborima izgubio od Željke Cvijanović, kandidata SNSD-a, u trci za predsjednika RS.

"Vjerujem da SDS ima dovoljno snage. Nisam zadovoljan izbornim rezultatom i smatram, kao i Predsjedništvo, da nije dobar i da je trebalo da bude bolji", rekao je lider SDS-a.

Na pitanje zašto na pres-konferenciji nisu prisutni neki istaknuti članovi SDS-a, kao što su Mirko Šarović, Mićo Mićić i Aleksandra Pandurević, Govedarica je odgovorio da su Šarović i Pandurevićeva otišli jer su u gužvi, te da pitamo Mićića zašto nije bio prisutan jer je bio dogovor da svi izađu na pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije