BiH

Nezirović: Pravosuđu u BiH potrebna terapija

Nezirović: Pravosuđu u BiH potrebna terapija
Foto: Nedžad Uglješa | Nezirović: Pravosuđu u BiH potrebna terapija

SARAJEVO - Sudbina mnogih najavljenih reformi često je osuđena na propast, a postoji velika opasnost da će i rad ove komisije brzo pasti u zaborav, kazao je danas Goran Nezirović, sudija Vrhovnog suda FBiH i član VSTS-a, na sjednici Privremene istražne komisije o stanju u pravosuđu Predstavničkog doma BiH.

Izjavu je potkrijepio činjenicom da u pomenutoj komisiji nedostaju poslanici nekih stranaka, te da bi sve ono što zaključe i predlože moglo "pasti u vodu". Ističe da se predugo u BiH bavi dijagnozom u pravosuđu, ali da je dijagnoza davno uspostavljena, te da je sad potrebno propisivanje i provođenje terapije. Smatra da je potrebno imati izbalansiran i objektivan pristup i ističe da se ne slaže sa nekim kolegama koji kažu da je BiH bez pravosudnog sistema i da je on urušen. Dodaje da su ključni problemi sistem odgovornosti, integritet, nezavisnost i borba protiv organizovanog kriminala.

"Najodgovornije za stanje u pravosuđu je ono tijelo koje je po zakonu dobilo zadatak da osigura da sudski sistem djeluje efikasno i nepristrasno i da imamo stručnost u tom sistemu. Najodgovorniji je regulator, a to je VSTV", kaže Nezirović i dodaje da odgovornost svakako ima i izvršna i zakonodavna vlast, ali i da je dio odgovornosti i na međunarodnoj zajednici.

Govorio je i o novom Zakonu o VSTV-u i istakao da bi hitne izmjene trebalo usvojiti do kraja godine i da će se na ovome vidjeti ozbiljnost vlasti. Dodao je da je potrebno hitno izmijeniti i odredbe o ocjenjivanju sudija i tužilaca.

"Sud BiH je ukinuo pravilnik o ocjenjivanju sudija i to sad nama predstavlja problem. Ukoliko nemamo sistem ocjenjivanja, ako nemamo dobar i pravilan sistem, nemamo pravu sliku o profesionalnim sposobnostima nosilaca pravosudnog sistema", ističe on i dodaje da tabloidizaciji pravosuđa doprinose i sami ljudi iz njega.

Dragan Mektić, član Komisije, rekao je da je i on skeptičan da će ova komisja uspjeti da isprovocira parlament da ponudi neka hitna rješenja.

Komisija je donijela zaključak u kojem poziva Gordanu Tadić, glavnu tužiteljku Tužilaštva BiH, da se u ponedjeljak, 14. septembra, pojavi pred Komisijom. Na neku od narednih sjednica pozvali su disciplinskog tužioca i zamjenika, kao i entitetska udruženja novinara da odrede nekoga ko bi svjedočio. Iduće sedmice bi trebalo da svjedoči Faris Vehabović, sudija Suda za ljudska prava u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije