BiH

Nije odobreno povećanje cijene prirodnog gasa

Nije odobreno povećanje cijene prirodnog gasa
Foto: Ilustracija | Nije odobreno povećanje cijene prirodnog gasa

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ na današnjoj sjednici nije dala saglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog gasa za 31,31 odsto.

U januaru je privredno društvo "BH Gas" Sarajevo uputilo zahtjev federalnom Ministarstvu trgovine kojim je zatražilo povećanje veleprodajne cijene gasa distributivnim kompanijama za 31,31 odsto, odnosno sa 495 KM na 650 KM za 1.000 standardnih metara kubnih, te primjenu nove cijene od 1. januara.

U skladu sa propisanom zakonskom procedurom, uz zahtjev je dostavljeno i mišljenje federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije u kojem je navedeno da postoje razlozi za povećanje cijene prirodnog gasa, ali i da će se predloženo povećanje veleprodajne cijene za 31,31 odsto, uz sve negativne socio-ekonomske aspekte, odraziti i na smanjenje potrošnje prirodnog gasa u FBiH, što će rezultirati dodatnim povećanjem cijene ovog energenta.

U mišljenju je istaknuto da "BH Gas" treba sa posebnom pažnjom da razmotri mogućnost postupnog povećanja cijene prirodnog gasa, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH danas je usvojila Strategiju upravljanja dugom za period 2019-2021. godina. Ukupan portfelj duga za koji je odgovorna i kojim upravlja federalna Vlada na dan 31. decembar 2018. godine iznosio je 5,376 milijardi KM ili 26,6 odsto BDP-a Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije