BiH

Pratite nas na Google news

Nije usvojen amandman Kluba Bošnjaka

Nije usvojen amandman Kluba Bošnjaka
Foto: Srna | Nije usvojen amandman Kluba Bošnjaka
Srna

BANJALUKA - Vijeće naroda Republike Srpske nije usvojilo amandman Kluba Bošnjaka na Zakon o Pravobranilaštvu Republike Srpske, saopštila je predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović.

"To znači da slijedi usaglašavanje u Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske", rekla je Tešanovićeva novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vijeća naroda.

Tešanovićeva je izrazila nadu da će Zajednička komisiji postići dogovor, ali da Bošnjaci moraju promijeniti i malo prilagoditi amandman da bi bio prihvatljiv.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je da je Klub Bošnjaka podnio amandman na član 11. Zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske u smislu obezbjeđenja proporcionalne nacionalne zastupljenosti u Pravobranilaštvu Srpske.

"Ovim amandmanom tražili smo da se Pravilnikom uredi način obezbjeđivanja nacionalne zastupljenosti. Mislim da je naš amandman prihvatljiv i da će biti usaglašen u Zajedničkoj komisiji i da će potom Zakon o Pravobranilaštvu Republike Srpske moći da ide na objavu", rekao je Čamdžija.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović rekao je da Klub Srba nije glasao za amandman Kluba Bošnjaka na Zakon o Pravobranilaštvu Republike Srpske, jer smatra da je podnesen na pogrešan član Zakona.

"Ako su već podnosili amandaman u smislu zastupljenosti konstitutivnih naroda onda su trebali to da podnesu na član 21. ili na član 22. Zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske", rekao je Petrović.

On kaže da amandman Kluba Bošnjaka po mišljenju Kluba Srba, ali i po obrazloženju Ministarstva pravde Republike Srpske, nije bilo moguće usvojiti.

"Član 11. Zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske se odnosi na akt o sistematizaciji radnih mjesta u Pravobranilaštvu, a na taj akt ne može se primjenjivati zastupljenost konstitutivnih naroda", pojasnio je Petrović.

Klub Bošnjaka je 22. decembra pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o pravobranilaštvu Republike Srpske.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije