BiH

Niko ne radi ništa da spriječi političku korupciju

Niko ne radi ništa da spriječi političku korupciju
Foto: Centralna banka BiH | Niko ne radi ništa da spriječi političku korupciju

BANJALUKA - U izbornom sistemu gdje su poslanici i odbornici vlasnici svojih mandata, nemoguće je stati na kraj političkoj korupciji sve dok neko od aktera ne bude uhvaćen na djelu i osuđen, kao primjer ostalima.

Ovako Slobodan Popadić, novinar iz Banjaluke, gleda na priču o političkoj trgovini u Republici Srpskoj, a koja se opet vratila u žižu interesovanja nakon što je Ministarstvo finansija SAD u obrazloženju sankcija koje su uvedene Igoru Dodiku, sinu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saopštilo kako je Dodik mlađi podmićivao članove biračkih odbora, izborne službenike, posmatrače, ali i opozicione političare, kojima su nuđene privilegije za određene usluge.

Ova informacija dovela je i do prepucavanja predstavnika SNSD-a i SDS-a, u kojima su na tvrdnje lidera SDS-a Milana Miličevića kako nema dokaze da je Igor Dodik učestvovao u pomenutoj političkoj korupciji, ali da je to godinama činio SNSD, iz najveće stranke u Srpskoj odgovorili da za tako nešto treba da se iznesu dokazi, kao i da je ovo ustaljena opoziciona priča kada izgube izbore.

Komentarišući navedeno, Slobodan Popadić kaže kako su i američko obrazloženje sankcija porodici Dodik te izjave Miličevića i prije svih Željke Cvijanović iz SNSD-a, prevashodno politički stavovi te da od te priče ne treba očekivati mnogo toga.

"Od njih ne treba očekivati ni tražiti da ponude dokaze. Istraga i dokazi su na tužilaštvima u BiH, koja nikada do sada nisu pokazala volju da do kraja sprovedu istragu protiv pojedinaca koji su se našli pod sankcijama zbog korupcije. Jer, ako američka OFAC (Kancelarija za kontrolu imovine stranaca) navede da je neko učestvovao u 'kupovini' političara, bilo bi logično da Tužilaštvo BiH od njih zvanično zatraži dokaze ili pomoć u istrazi. Ili da zvanično kaže da Vašington ne govori istinu", navodi on za "Nezavisne novine".

Kaže da se u ovom trenutku može samo sumnjati ko je kupljen, ali ne i po kojoj "cijeni". Sa druge strane, smatra da je politička korupcija kod nas javna tajna, jer je dosad bilo na desetine slučajeva promjene stranačkog dresa ili sličnih stvari.

"Ako neko preko noći promijeni priču, a potom stranku i stranu, jasno je da tu nisu čista posla. Po logici stvari, vlast je ta na koju se više sumnja, jer su resursi u njenim rukama, a poslanici su do sada uglavnom išli iz opozicije u vlast", rekao je Popadić, ponovo ponovivši da je nemoguće zaustaviti ovakvu vrstu korupcije dok neko konačno ne bude uhvaćen i kažnjen.

Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, prvo se osvrnuo na poziciju Republike Srpske u cjelokupnoj priči o sankcijama SAD, istakavši da je "odbrana Republike Srpske i njenih institucija zajednička briga svih političkih faktora, kao i svakog iskrenog rodoljuba".

"Očigledno je da su napadi na predsjednika RS Milorada Dodika motivisani i usmjereni protiv interesa srpskog naroda, Republike Srpske i njene egzistencije, a u tom kontekstu možemo tumačiti i sankcije Dodiku i njegovoj djeci, optužbe koje nisu potkrijepljene dokazima. Takve optužbe su neprihvatljive i zaslužuju jedinstvenu reakciju", ističe Vuković.

Međutim, on smatra da nisu tačne tvrdnje iz SNSD-a i drugih predstavnika vlasti da u Republici Srpskoj ne postoji politička korupcija, i, kako kaže, stalno horsko ponavljanje da brojni pojedinci i grupe nisu bili potkupljeni i nagrađeni kada promijene stranu i time izdaju svoje glasače.

"Ako ne postoje dokazi ko je konkretno posredovao u političkoj korupciji, postoje i poznati su ljudi koji su stekli direktnu korist prelaskom sa jedne na drugu stranu. To je toliko očigledno, lako provjerljivo, opštepoznato i zato svi mi koji branimo Republiku Srpsku moramo nastaviti da govorimo istinu po svaku cijenu", kaže Vuković.

Dodaje da nijedna politička opcija trenutno nije imuna na fenomen "preletača".

"Uvjerili smo se da ni promjena vlasti u najvećem gradu (Banjaluci) nije značila raskid sa takvom praksom. Naprotiv! Isto to će raditi sutra ko god se dočepa moći. Zato, ako se uspijemo izvući iz ove krize bez pogubnih posljedica, nadam se da će u političkom životu Republike Srpske konačno prestati praksa da se pojava političkih preletača, papaka, trgovaca mandatima, smatra kao nešto normalno, prihvatljivo, nekažnjivo, kao mjera pragmatizma, prečica do ličnog uspjeha...", kazao je Vuković.

Kao zaključak, on navodi da se osudama političke korupcije učvršćuju pravna država i demokratija, ali i da ugroženost Republike Srpske ne smije ponovo postati povod za međusobno optuživanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije