BiH

Niko ne razgovara o vlasti na nivou BiH

Niko ne razgovara o vlasti na nivou BiH
Niko ne razgovara o vlasti na nivou BiH

SARAJEVO - Stranački razgovori zamrznuti su kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, a sudeći po izjavama u političkim partijama u BiH nema naznaka kada će biti nastavljeni.

"Stranke platforme razmišljaju kako nelegalno formiranje vlasti s federalne prenijeti na državnu razinu, stranke iz Republike Srpske zaokupljene su prijetnjama sankcijama međunarodne zajednice zbog odluke o referendumu, a hrvatske stranke su promatrači jer nemaju kapacitet da nešto pokrenu", kazao je juče Veso Vegar, v.d. generalnog sekretara HDZ 1990.

On za ovakvo stanje smatra odgovornim međunarodnu zajednicu, koja je, kako tvrdi, svojim odlukama na neustavan način dovela vlast u Federaciji BiH, a sada nastavlja s prijetnjama u Republici Srpskoj, zbog, kako je rekao, navodnog rušenja institucija države.

"Niko više ni sa kim ne razgovara o formiranju vlasti na državnoj razini. U FBiH prijeti nova kriza ako visoki predstavnik ne suspendira svoju odluku kojom je omogućio da funkcionira Dom naroda, koji tek treba da se formira sukladno Ustavu i zakonu", naglasio je Vegar.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, smatra da su iscrpljeni svi rokovi i svi razlozi za neformiranje vlasti na nivou BiH nakon izbora održanih 3. oktobra prošle godine.

"Jedino racionalno razmišljanje je da se hitno mora formirati Vijeće ministara u interesu i entiteta te svih naroda i građana BiH. Iako sada nema kontakata među strankama o formiranju vlasti, očekujem da će ih uskoro biti jer nijedan argument koji smo čuli da ima prepreka za to ne stoji, pa ni onaj da je nelegitimna vlast u FBiH. Oni koji to tvrde uskoro će vidjeti i Dom naroda FBiH u punom kapacitetu", kazao je Genjac.

On ne smatra da će formiranje vlasti na nivou BiH dodatno zakomplikovati situacija u RS nakon odluke o referendumu.

"I oni koji su doveli do ove odluke znaju da su udarili u temelje Dejtonskog sporazuma i da to ničemu ne vodi. Vlast na nivou BiH potrebna je i njima, pa vjerujem da ćemo i taj posao završiti vrlo brzo jer drugog izlaza nema", rekao je Genjac.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je bi vlast na nivou BiH mogla biti formirana u roku 10 dana što se tiče stranaka iz RS.

"To što SDP BiH uz podršku SDA negira Ustav i konstitutivnost naroda pa eliminiše legitimne predstavnike Hrvata problem je FBiH. Mi ne branimo interese dva HDZ-a, ali ako se to sada pusti mi nećemo imati predsjedavajućeg iz reda Srba narednih 100 godina. Jasno smo rekli koja ministarstva tražimo u Savjetu ministara i šta hoćemo, dakle nije problem u RS", rekao je Jovičić koji smatra da referndum u RS nema nikakve veze s formiranjem vlasti na nivou BiH jer je to unutrašnja stvar tog entiteta.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma bh. parlamenta počela je 30. novembra, a svi pokušaji za dogovor dosad su propali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije