BiH

Nikšić: Ako SNSD nastavi s uslovljavanjem, nema dalje razgovora

Nikšić: Ako SNSD nastavi s uslovljavanjem, nema dalje razgovora
Foto: Fena/Arhiva | Nikšić: Ako SNSD nastavi s uslovljavanjem, nema dalje razgovora

SARAJEVO - Smatram da bi bilo svrsishodnije, bolje za sve u Bosni i Hercegovini, da mi sjednemo, dogovorimo i donesemo zakon o državnoj imovini u skladu s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kaže Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH i lider Socijaldemokratske partije BiH.

Nikšić je u intervjuu "Jedan" na BHRT-u dodaje da ono što je OHR do sada uradio na pripremi zakona, pokazuje da se vodi računa o državi Bosni i Hercegovini i institucijama Bosne i Hercegovine.

"Uslovljavanje nije način, ni manir na koji se mogu rješavati pitanja Ustavnog suda i državne imovine. Ako SNSD to uslovljava, u redu, nema dalje razgovora", kaže Nikšić.

On ističe da je trojka bila jasna i precizna, pristala je na formiranje radne grupe na nivou Savjeta ministara koja bi trebala da radi na pripremi novog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Taj zakon mora da bude u skladu s evropskim standardima. Ne dolazi u obzir, što se tiče SDP-a BiH, a siguran sam i trojke, da pristanemo da se u Ustavnom sudu odlučuje po nacionalnoj osnovi. Nama je potpuno jasno kad dođemo u situaciju da ispunjavamo uslove na putu prema Evropskoj uniji, da ne možemo biti članica a da imamo strane sudije u Ustavnom sudu. Međutim, to je jedan dugotrajan proces i kad ćemo doći do toga, vidjet ćemo", pojašnjava Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH ponavlja kako je trojka do sada pokazala da nije podložna ucjenama i uslovljavanjima. Ono što rade je, kaže, traženje rješenja kroz razgovore i određene kompromise.

"Alternativa razgovorima i kompromisima je blokada svega u državi Bosni i Hercegovini, zadržavanje statusa quo i ja smatram da bi takva situacija išla u prilog samo onima koji ne vole ovu državu, koji žele da pokažu da Bosna i Hercegovina kao država nije moguća", navodi Nikšić, a prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije