BiH

Nikšić, Kojović i Džonlagić predstavili kriterijume za upostavljanje vlasti na nivou BiH

Nikšić, Kojović i Džonlagić predstavili kriterijume za upostavljanje vlasti na nivou BiH
Foto: SDP BiH | Nikšić, Kojović i Džonlagić predstavili kriterijume za upostavljanje vlasti na nivou BiH

SARAJEVO - Predstavnici SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Predrag Kojović i Dženan Džonlagić iz Demokratskog fronta (DF) predstavili su danas u Sarajevu 17 kriterijuma za upostavljanje izvršne vlasti na nivou BiH koji zagovara blok koji čine ove tri stranke.

Kriterijumi uključuju i izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja sistema elektronskog nadzora izbornog procesa, uvođenja instituta vanrednih izbora ali i izjednačavanja uloge Doma naroda FBiH sa nadležnostima Vijeća naroda Republike Srpske, kao i uvođenje posredničkog modela izbora članova Predsjedništva BiH po principima određenih u takozvanom Aprilskom paketu.

SDP, DF i Naša stranka zagovaraju i izmjene Ustava u smislu sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima "Sejdić i Finci" i "Ilijaz Pilav", kao i uspostavljanja nekoliko ministarstava na nivou BiH.

Osim uspostavljanja ministarstva za evropske integracije i ministarstva obrazovanja, kulture i sporta na nivou BiH, ove tri stranke zagovaraju i usvajanje zakona o spoljnim poslovaima BiH kojim je na cjelovit način uređena oblast spoljnih poslova, restrukturisanja i redefinisanja VSTS i Tužilaštva BiH uvođenjem transparentnosti u radu i institucionalnog građanskog nadzora.

Predsjednici SDP-a i Naše stranke Nikšić i Kojović, te potpredsjednik DF-a Džonlagić istakli su da će danas predstavljeni dokument dostaviti svim parlamentarnim političkim strankama u BiH jer je za sprovođenje svih kriterijuma koji su predstavljni neophodno da pronađu partnera.

"Da imamo većinu mi bismo sami izglasali i ne bi postavljali kao kriterijume. Kako blok od ove tri stranke ima 10 poslanika u Predstavničkom domu smatramo da je to 25 odsto kapaciteta zbog čega se smatramo odgovornim da kažemo šta je to što bismo htjeli da bude ono što buduća vlast treba da radi", rekao je Nikšić.

On je istakao da je svestan da među kriterijumama ima, kako je rekao, "preambicioznih stvari", napominjući da su ove stranke spremne razgovarati o svemu.

"Da se ne igramo, činjenice da smo mi kao za NATO a znamo da u Republici Srpskoj imamo konsenzus politički i da su ljudi protiv toga. Ali da otvorimo, postavimo na sto i pričamo o tome da vidimo šta BiH od toga dobija a šta gubi i da dođemo do nekog dogovora", rekao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a se osvrnuo i na najavu SNSD-a da će smjeniti Denisa Zvizdića iz Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ističući da ove tri stranke zastupaju stav da se ne petljaju u odnose unutar, kako je nazvao, vladajuće koalicije.

Džonlagić je najavio da će predsjednik DF-a Željko Komšić za podnošenje apelacije prema Ustavnom sudu BiH ali i drugi ovlašteni za nivo FBiH podnijeti zahtjeve za ocjenu ustavnosti uputstava koje je Centralna izborna komisija BiH donijela za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije