BiH

Nikšić: Nismo željeli da budemo topovsko meso

Nikšić: Nismo željeli da budemo topovsko meso
Foto: N.N. | Nikšić: Nismo željeli da budemo topovsko meso

SARAJEVO - Nermin Nikšić, lider SDP-a, rekao je da nisu željeli da budu ikebane i topovsko meso i da za SDA služe kao alibi.

"Sve do glasanja za domove naroda sam bio, rekao bih, više za to da zaista stisnemo i odlučimo da uđemo u vlast, da probamo promijeniti stanje u BiH. Nažalost, glasanjem za ulaske u te domove SDA je dala prostu većinu po četiri delegata HDZ-u BiH i SNSD-u u Domu naroda BiH. Tim činom potpore SDA je praktično onemogućila bilo kakvo donošenje zakona bez saglasnosti tih stranaka. Služili bismo kao alibi SDA da kažu – vidite, i oni su ušli unutra, pa ni oni ne mogu da otklone te blokade koje su proizvedene zahvaljujući njihovim glasovima", rekao je Nikšić.

Podsjećamo, iako u "bh. bloku" nisu bili jedinstveni oko (ne)ulaska u vlast sa SDA i HDZ-om BiH na svim nivoima, presudila je, ipak, volja onih koji su bili za to da ovaj blok, u kojem su okupljene SDP, DF i Naša stranka, ostane u opoziciji i u naredne četiri godine svu vlast prepusti SDA i HDZ-u.

Dženan Đonlagić, član Predsjedništva DF-a i poslanik te partije u Predstavničkom domu BiH, kaže da je nepravedno u medijima spinovano da se razgovara o koaliciji i da to nije tačno, jer se u "bh. bloku" razgovaralo o tome hoće li se uopšte ući u pregovore sa SDA.

"Taj voz je prošao. To je gotovo, nema više nade da se odluka promijeni. Lično sam bio za opciju iz Tuzle, da uzmemo ono što nam pripada i za šta smo dobili povjerenje građana, da uđemo u vlast. Međutim, odluka je bila drugačija i pobijedio je veći broj glasova za ostanak u opoziciji", kazao je Đonlagić.

Aljoša Čampara (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda FBiH, izrazio je političke simpatije prema Željku Komšiću, lideru DF-a i hrvatskom članu Predsjedništva BiH, kazavši da mu je simpatičan zbog kohzistentnosti u politici, te broja glasova koje je osvojio, a što se tiče koalicije sa SBB-om, Čampara je mišljenja da će ona zavisiti o stabilnosti "bh. bloka".

"Nisam optimista oko te koalicije. Svjedočili smo dosta puta da su se ponašali kao opozicija u poziciji. Ta iskustva nisu baš najbolja", pojasnio je Čampara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije