BiH

Nikšić: Stalno se inputira da sam se dogovorio sa Dodikom

Nikšić: Stalno se inputira da sam se dogovorio sa Dodikom
Foto: Klix.ba | Nikšić: Stalno se inputira da sam se dogovorio sa Dodikom

SARAJEVO - Nermin Nikšić, lider SDP-a nakon sjednice Predsjedništva stranke izjavio je da će proevropski blok izaći sa setom principa koje bi kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske trebao da prihvati ukoliko želi da dobije podršku ovog bloka kojeg predvodi SDP.

"Imaćemo principe koje ćemo ponuditi onima koji žele biti kandidati. U ovom trenutku, kandidaturu je objavio Dodik i najavljuje se Ivanić. Izvolite, ko prihvata principe, jer nam se stalno inputira da sam se ja dogovorio sa Dodikom, da mu pomognemo. Može da prihvati jedan - može da ne prihvati nijedan, ali da vidimo da li trebamo ikome bjanko dati podršku", izjavio je Nikšić.

On je potcrtao da je prvi i osnovni princip "neprikosnoveno, jedinstvena država BiH".

"Ne ističemo nikoga, idemo prvo na principe. Kako će se oni opredijeliti - onda ćemo zajedno sjesti", izjavio je Nikšić.

Nikšić je ocijenio da proevropski blok može da ima oba člana Predsjedništva BiH iz Federacije Bosne i Hercergovine.

"Treba da osvojimo što više glasova na taj način i da pokažemo razliku. Možemo ponuditi alternativu onima koji ne izlaze na izbore. Neću prihvatiti zicer, da se bavimo pragmatičnom politikom - da bi neko došao na funkciju", rekao je Nikšić.

Proevropski blok na čijem je čelu SDP okuplja desetak političkih partija, a Nikšić je kazao da je to radni naziv - te da će zvanično ime dobiti uskoro.

On je kazao da blok treba imati kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH, a uprkos tome - postoje neki članovi koji iznose suprotne stavove.

"SDP je najjača partija u tom bloku, ali nam ne pada na pamet da namećemo pravilo da bude kako mi hoćemo. Na tom fonu smo odlučili da konstruišemo principe, da utvrdimo šta je minimum koji tražimo od kandidata za člana Predsjedništva iz RS i onaj ko bude spreman da prihvati te principe, može očekivati podršku", naglasio je Nikšić.

Komentarišuću kandidaturu Željke Komšića (DF) za člana Predsjedništva iz BiH iz reda hrvatskog naroda - predsjednik SDP-a je izjavio da im se "stalno podmeće kukavičije jaje".

"SDP dobio nož u leđa od Komšića i obratno. Objavio je kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, on je legitiman predstavnik. SDP neće imati kandidata za člana Predsjedištva iz reda hrvatskog naroda", potvrdio je.

Nikšić je potvrdio da će SDP sutra, 22. februara učestvovati na sastanku predstavnika političkih partija sa Larsom-Gunarom Vigemarkom oko izbornog zakona, iako su ranije izašli iz pregovora.

"Otići ćemo i vidjeti da li se išta promijenilo. Da li postoji išta što ukazuje na to da predstavnici međunarodne zajednice žele da nađu rješenje".

Draško Aćimović, potpredsjednik SDP-a je kazao da je 15 partija, NVO organizacija i istaknutih pojedinaca zainteresovano za proevropski blok, i da je aktuelna pozitivna dinamika.

Očekuju 40 do 45 hiljada glasača u RS ističući da ne želi da budu smetnja, nego konstruktivni i pozitivni.

"28. imamo sjednicu Glavnog odbora da utvrdimo principe, pa ćemo izaći sa rezultatima. DF, Naša stranka, dvije hrvatske stranke, četiri manje stranke iz RS - stabilan blok koji u normalnim okolnostima bi bio blok centra. U RS se pozicioniramo kao cnetar - zato izlazimo sa platformama", izjavio je Aćimović.

Cilj je dobiti i dva potpredsjednika u RS - i time bi proevropski blok napravio pozitivan pomak.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije