BiH

Nisu ispoštovali presude od 75,57 miliona

Nisu ispoštovali presude od 75,57 miliona
Foto: N.N. | Nisu ispoštovali presude od 75,57 miliona

​SARAJEVO - Vlasti u Unsko-sanskom kantonu nisu ispoštovale pravosnažne presude i izvršna sudska rješenja od 75,57 miliona, a trošili su novac bez pokrića i nisu poštovali Zakon o budžetima FBiH.

Zbog ovoga su ih federalni revizori za finansijsko poslovanje ocijenili negativno, a dali su i niz preporuka koje takođe nisu ispoštovane.

Revizori kažu da pravosnažne presude i izvršna sudska rješenja od 75,57 miliona nisu evidentirani na bilansne pozicije u izvještajnim periodima na koje se odnose, već se vode vanbilansno, što nije u skladu s članom 76. Zakona o budžetima u FBiH, zbog čega su potcijenjeni rashodi i finansijski rezultati pripadajućih obračunskih perioda, kao i ukupno iskazane obaveze i višak rashoda nad prihodima. Nisu poštovane odredbe Zakona o budžetima u FBiH kojima je propisana obaveza uravnoteženja budžeta, tako da ukupni prihodi i primici pokrivaju ukupne rashode i izdatke, kao ni odredbe kojima je propisana obaveza planiranja i ostvarenja tekućeg suficita za pokriće deficita iz ranijih godina.

Revizori su, takođe, ocijenili da nije proveden cjelovit popis sredstava, obaveza i potraživanja, niti je izvršeno usaglašavanje knjigovodstvenog stanja sa stanjem utvrđenim popisom, kako je to predviđeno odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH. Revizori su dali čak 18 preporuka vlastima u Unsko-sanskom kantonu, te između ostalog preporučuju da Ministarstvo finansija treba da uspostavi internu revizije u skladu sa Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH, da donese pravilnik o internoj kontroli, kojeg nema, da se pri izradi i izvršenju budžeta drži odredaba Zakona o budžetu FBiH, da planiranje budžetskih sredstava vrši na osnovu ostvarivih prihoda i primitaka.

Iako su "Nezavisne" danima pokušavale doći do premijera USK Huseina Rošića i ministrice finansija Zlatke Šepić, kako bismo im postavili pitanja o izvještaju, nijedno od njih se nije javilo, a iz njihovih kabineta "Nezavisnim" je saopšteno da zbog velikih obaveza nisu u mogućnosti odgovoriti na novinarska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije