BiH

Njemačka neće donositi odluke umjesto bh. političara

Njemačka neće donositi odluke umjesto bh. političara
Njemačka neće donositi odluke umjesto bh. političara

BRISEL - Njemački predstavnici razgovaraju sa bh. političarima, ali neće umjesto njih donositi odluke, jer takav mandat nije dobijen od EU, rekao je u Briselu diplomata iz jedne zemlje članice EU.

U svakom slučaju, navodi on, tražiće se inicijativa iz BiH. Nema više pritisaka kakvi su bili ranije, na primjer u Biltovoj inicijativi. Kako se dogovore politički lideri u BiH - tako će i biti, ali EU traži da do dogovora dođe.

"Njemačka će sve ostale članice Unije informisati o tome kako vidi situaciju, kako vidi lidere, i mi smo uvjereni da će njihova analiza biti maksimalno objektivna i precizna. Oslonićemo se na tu analizu. Njemačka će nas takođe informisati i kakva bi trebalo da bude definicija mandata budućeg evropskog EUSR-a, tj evropskog predstavnika u BiH", pojasnio je ovaj diplomata.

U komentaru posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Berlinu, evropski sagovornici slažu se da postoji konsenzus da je Njemačka preuzela, na neki način, posao sređivanja situacije u regionu, i pogotovo BiH.

"Njemačka je trenutno lider EU, glavna zemlja u zemljama evrozone, i sad će se vidjeti može li preuzeti vođstvo na taj način da unaprijedi situaciju na zapadnom Balkanu. Njemačka nije rado preuzela taj neformalni mandat, ali ga ispunjava i daće sve od sebe da to ostvari.

Do sada, što se tiče BiH i razgovora u Berlinu sa bh liderima, nije bilo uspjeha. Ali, čini se da će BiH političari u njoj naći mnogo težeg sagovornika nego što misle, odnosno da će njena ekipa nastojati da obavi posao", rekao je ovaj diplomata.

Prema njegovim riječima, u Uniji su svjesni da svi lideri BiH znaju da šanse leže u putu prema Evropi, ali je važno da BiH pokaže kredibiltet, a on se pokazuje na nekoliko elemenata.

Prvi je implementacija odluke Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci". Drugi element je zakon o popisu stanovništva, a treći o državnoj pomoći.

"Kad se postigne dogovor o tome, u EU će znati da su se lideri pomakli sa mrtve tačke i da je prestala politička paraliza", rekao je SRNI u odvojenom razgovoru na istu temu jedan drugi evropski izvor.

Prema njegovim riječima, za EU je sada prioritet u spoljnoj politici - Bliski istok i napori su okrenuti prema tom dijelu svijeta. Takođe, finansijska i ekonomska kriza još traju.

Niko od sagovornika nije želio da komentariše da li će njemački napor uspjeti.

"Njemačka i ostale članice rade koordinisano. To nije soliranje Njemačke. Njemačka sređuje i evrozonu, i to izaziva vrlo bolna reagovanja, ali Njemačka je uporna", rekao je evropski izvor u razgovoru za SRNU.

Vezane vijesti:

Berlin pruža ruku i Dodiku i BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije