BiH

Njemačka se prvi put oglasila o izmjenama Izbornog zakona

Njemačka se prvi put oglasila o izmjenama Izbornog zakona
Foto: Bundestag.de | Njemačka se oglasila prvi put o izmjenama Izbornog zakona

BERLIN, BANJALUKA - Napori u rješavanju izborne reforme ulaze u završnu fazu, a izvjesnu konfuziju u javnosti izazvale su izjave nekih njemačkih političara o tome da Njemačka ne prihvata da se u izbornoj godini donose izmjene Izbornog zakona.

Naime, nedavno je Adis Ahmetović, novoizabrani poslanik SPD-a u Bundestagu, u jednoj televizijskoj emisiji iznio stav da ne treba raditi izbornu reformu u izbornoj godini i da će Odbor za spoljne poslove Bundestaga narednih dana izaći sa svojim prijedlogom, međutim odmah nakon te emisije ovo je indirektno demantovao visoki predstavnik Kristijan Šmit, kojeg ne priznaje Republika Srpska, koji je dao  do znanja da će međunarodna zajednica, uključujući i Njemačku, prihvatiti dogovor domaćih lidera ako do njega dođe u narednim sedmicama kada se u BiH ponovo očekuju američki specijalni izaslanik za izbornu reformu Metju Palmer i evropska predstavnica Angelina Ajnhorst.

Na naše pitanje Ambasadi Njemačke u Sarajevu hoće li ili neće Savezna vlada podržati reformu u izbornoj godini nismo dobili direktan odgovor, ali se između redova može iščitati da se neće protiviti dogovoru o reformi u izbornoj godini.

"Reforma Izbornog zakona vrlo je važna za BiH, ne samo s obzirom na izbore na jesen, nego i s obzirom na približavanje EU kroz sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje podržava i njemačka Savezna vlada. Štaviše, reforma treba doprinijeti da se povećaju integritet i transparentnost izbornih procesa, čime se jačaju vjerodostojnost i prihvatanje rezultata. Savezna vlada više puta je izjavila da reforma Izbornog zakona ne smije dovesti do toga da se prodube etničke podjele u BiH. To i dalje ostaje stav Savezne vlade", naglasili su oni u odgovoru za "Nezavisne".

Što se tiče eventualnih najava o neprihvatanju izmjena Izbornog zakona u izbornoj godini, treba imati na umu i da je Njemačka pred samo održavanje opštih izbora u toj zemlji promijenila Izborni zakon koji predviđa promjenu broja poslanika u Bundestagu. Iako je ta inicijativa zaista počela i većim dijelom okončana u godini prije izbora, završena je tek neposredno pred izbore i nikom u Njemačkoj nije bilo sporno što se Izborni zakon mijenja tako blizu izbornog datuma.

Lijeve političke partije iz Sarajeva su, kako saznajemo, prije nepuna dva mjeseca s pojedincima iz njemačke politike iza kulisa dogovorile da izađu iz pregovora o reformi izbornog zakonodavstva, te da to opravdaju odbijanjem predstavnika RS da učestvuju u radu državnih organa BiH. Dogovoreno je da se princip nemijenjanja Izbornog zakona iskoristi kao razlog propasti izborne reforme koju lijeve stranke iz Sarajeva priželjkuju još od uspjeha koji su Erik Nelson, američki ambasador, i Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH, postigli u Mostaru. Nakon toga je počela živa diplomatska aktivnost da se utiče na predstavnike RS da se vrate u institucije BiH kako bi se otklonio razlog neučestvovanja nekih stranaka iz Sarajeva, s obzirom na to da je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, podršku izbornoj reformi uslovio podrškom i lijevog krila partija s centralom u Sarajevu koje su, kako smo rekli, iz pregovora, uz došaptavanje s pojedinim njemačkim političarima, izašle.

Važno je napomenuti da se evropska politika na Balkanu i dalje odvija u skladu s dogovorom koji su Džo Bajden, američki predsjednik, i Angela Merkel, bivša njemačka kancelarka, postigli još prošle godine. Naime, Amerika daje Evropi primarnu ulogu i podršku u inicijativama koje preduzima, jer je primarni američki cilj sređivanje stanja u Evropi zbog raščišćavanja odnosa sa Kinom i Rusijom.

Takođe, očekuje se da će novi američki ambasador Majkl Marfi u Sarajevo stići već narednog mjeseca, s tim da će američki planovi o borbi protiv korupcije tek za njegovog mandata doživjeti puni zamah. Kako smo saznali, očekuje se da će borba protiv korupcije biti njegov primarni zadatak te da će na tapetu biti korumpirani političari na sve tri strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije