BiH

Nobilo: Sud BiH je kontaminiran

Nobilo: Sud BiH je kontaminiran
Foto: Nedžad Uglješa | Nobilo: Sud BiH je kontaminiran

SARAJEVO - Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića odgođeno je danas pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci.

Anto Nobilo, advokat, rekao je da pravo na pošteno suđenje te da se ne smije prejudicirati krivnja optuženih.

"Nedopustiv je pritisak na Sud, ovaj Sud je kontaminiran. Očito se radi o iskusnom sucu. Napravljena je nepopravljiva šteta za ovaj postupak prije nego što je počeo. Nemamo atmosferu za pošteno suđenje. Jedini način je da se maknemo iz Sarajeva. Pozvali smo se na ekonomičnost, svi svjedoci i okrivljeni su iz Banjaluke", rekao je Nobilo, ističući da će se uputiti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH na odluku da se suđenje ne prebaci u Banjaluci.

Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, rekao je da je odbrana zasnovana na Ustavu BiH i da BiH pripada sva tri naroda u kojoj nema mjesta za kolonijalnog namjesnika.

"Predsjednik SAD Monro, prije 200 godina je proglasio svoju doktrinu Amerika-amerikancima i mislim da je vrijeme da ova država pripadne narodima i građanima koji ovdje žive", rekao je Bubić.

On je rekao da je Ustav Republike Srpske usaglašen sa Ustavom BiH, a predsjednik Republike Srpske je vršio ustavna ovlaštenja i izabran je na slobodnim izborima i potvrđen kao takav.

"Bilo kakav propis, i da je u pitanju legitiman zakondavac, imamo situaciju da se ne može kršiti Ustav Republike Srpske koji je usaglašen sa Ustavom BiH", rekao je Bubić.

Igor Pantelić, advokat iz Beograd koji je došao u svojstvu posmatrača, rekao je: "Ljudi da li je ovo moguće", ističući da ovo nije viđeno, pitajući se kako jedna osoba može da donosi zakone.

Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, rekla je da je Republika Srpska jedini faktor koji stoji na braniku demokratije i demokratičnosti.

"Ulazimo u rasplet kada je u pitanju BiH. Ovo je suđenje Ustavu BiH i Bosni i Hercegovini sa političkom manifestacijom da se ovdje pojavljuje predsjednik Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o Kristijanu Šmitu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, Cvijanovićeva je rekla da on ne bi radio prljavi posao, da je taj proces prebacio na Sud i Tužilaštvo zloupotrebljavajući pravosudne institucije za politički obračun.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je da mu je drago što je imao priliku da pogleda "lakrdiju" od Suda i Tužilaštva BiH i da je sudija sačuvao svoje dostojanstvo.

"Ovo je suđenje Bosni i Hercegovini, demokratiji, suverenitetu. Ovo je protektorat. BiH sve dok ima nelegalne visoke predstavnike, i strane sudije u Ustavnom sudu, ona je protektorat i kolonija. Sve zemlje su se oslobodile kolonijalizma, Bosna i Hercegovina nije", rekao je Višković.

Podjećamo, Dodik i Lukić, optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH. Oni su se na ročištu 16. oktobra izjasnili da ne razumiju optužnicu, a nakon toga konstatotvano je da su se izjasnili da nisu krivi.

Nakon izjašnjena o krivici, novo ročište bilo je zakazano za 22. novembar, ali je Dodikova odbrana tražila odgađanje zbog poslovnog puta u Mađarsku, i tom zahtjevu je udovoljeno, a novo ročište bilo je zakazano za danas.

Prije nekoliko dana, Dodikova odbrana na čelu sa advokatom Goranom Bubićem, tražila je da suđenje bude prebačeno u Banjaluku, ali o tom zahtjevu Sud BiH još uvijek nije odlučivao.

Dodika i Lukića prilikom ulaska u sudnicu Suda BiH dočekao je višeminutni aplauz.

Kao i prethodni put Dodik je odbio da ustane i tražio je da se policajci odmaknu od njega. 

 Dodik je nakon odgođenog ročišta rekao da je "sav problem u tome što Kristijan Šmit, glumi da je visoki predstavnik".

"Republika Srpska neće prihvatiti da bude dio kolonije koju prihvataju Federaciji. Kolonijalna uprava je davno prošla, i Šmit nije visoki predstavnik", rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije