BiH

Norveška želi da NATO približi što više građanima BiH

Norveška želi da NATO približi što više građanima BiH
Foto: Velibor Tripić | Norveška želi da NATO približi što više građanima BiH

SARAJEVO - Norveška ambasada u Sarajevu preuzela je od početka januara ulogu ambasade za NATO kontakt sa BiH. U pitanju je pozicija koju jedna od zemalja članica Alijanse ima u zemljama partnerima, a tu će dužnost u BiH Norveška obavljati naredne dvije godine.

Kako nam je rekao Olav Rajnertsen, ambasador Norveške u BiH, Norveška planira da bude aktivna na polju javne diplomatije i jačanja saradnje BiH i njenih institucija s NATO-om, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, za koji Rajnertsen kaže da je promijenio sve.

"Moj prethodnik ambasador (Jan) Bratu, takođe u ime Norveške, obavljao je poziciju kontakt ambasade s NATO-om od 2007. do 2010. u dva mandata. Iako su pitanja koja su građani tada postavljali kada je NATO u pitanju bila slična, danas je situacija potpuno drugačija. Imamo rat na evropskom kontinentu, imamo rusku agresiju protiv mirne, nezavisne i demokratske Ukrajine. Bezbjednosna situacija u regionu se promijenila i zato je važno da NATO ojača fokus na BiH i da tijesno koordinišemo s EUFOR-om, koji ima misiju 'Althea' ovdje. Zbog toga NATO sada ima drugačiju ulogu nego tada", kaže on. 

Rajnertsen kaže da je svjestan da postoje različita viđenja NATO-a u BiH i da većina građana FBiH želi da BiH u NATO uđe sutra, a da se većina građana RS tome protivi.

"Mi želimo da razgovaramo i organizujemo forume uz pomoć akademske zajednice, političara o NATOu kao političkoj i bezbjednosnoj organizaciji i drugim akterima javnog života. Ambasada će organizovati događaje i uključićemo kolege iz Alijanse, a uz to ćemo sprovoditi javnu diplomatiju. Osim toga, radićemo na popravljanju položaja Oružanih snaga BiH, iako smo svjesni da i o toj temi postoje različita razmišljanja", kaže on.

Posebno je zabrinut, kako kaže, zbog veoma teškog finansijskog položaja Oružanih snaga BiH, dodajući da je NATO spreman i odlučan da pomogne.

Podsjetio je da je Glavni štab NATO-a u Briselu definisao BiH, uz Gruziju i Moldaviju, kao ranjivu zemlju i da je Alijansa odlučna da pomognu BiH da ojača svoje odbrambene kapacitete, o čemu će, kako je rekao, u Briselu u sjedištu NATO-a uskoro razgovarati sa svojim kolegama.

"(NATO) generalni sekretar (Jens) Stoltenberg, moj sugrađanin, stalno govori o BiH i Alijansa se usaglasila da se pozabavi time kako možemo pružiti podršku OS BiH i povećati njihov kapacitet", rekao je on i dodao da će prvi paket pomoći u izgradnji kapaciteta biti razmatran na sastanku ministara odbrane sljedećeg mjeseca u NATO-u.

Rajnertsen je kazao da će temelj rada Norveške kao ambasade za NATO kontakt biti dokumenta koja je BiH usvojila 2006. godine i u čijim odlukama su učestvovali i politički predstavnici RS.

"To znači da BiH već ima saradnju sa NATO-om u više oblasti, uključujući izgradnju kapaciteta i interoperabilnosti, podršku operacijama i misijama pod vođstvom NATO-a i druge forme saradnje", rekao je on.

Izrazio je nadu da će Norveška i NATO imati dobru saradnju s predstavnicima novog Savjeta ministara BiH, a posebno nakon potvrđivanja s ministrima odbrane, bezbjednosti i spoljnih poslova, ali najavljuje i saradnju s Kabinetom predsjedavajuće.

Naglasio je da već sarađuje s novim članovima Predsjedništva BiH, a političarima je poručio da se usaglase o ključnim reformama na korist građanima.

(Objavljivanje ovog teksta je dijelom  finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije