BiH

Pratite nas na Google news

Notare u FBiH pozvali da lobiraju kod sudija Ustavnog suda BiH

Notare u FBiH pozvali da lobiraju kod sudija Ustavnog suda BiH
Foto: N.N. | Notare u FBiH pozvali da lobiraju kod sudija Ustavnog suda BiH
Uroš Vukić

SARAJEVO - Notarska komora Federacije BiH nedavno je uputila dopis svim svojim članovima da se što prije uključe u aktivno lobiranje kod sudija Ustavnog suda BiH kako bi uticali na donošenje odluke, potvrđeno je "Nezavisnim".

Takođe, kako "Nezavisne" saznaju. zbog ovog dopisa Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je i istragu.

Iako im nije pošlo za rukom, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH apelaciju Notarske komore FBiH i više od sto notara odbio kao neosnovanu, stručnjaci smatraju da je to nedopustivo, da se zvaničnim memorandumom od svih članova traži da se lobira i to ni manje ni više nego kod sudija Ustavnog suda BiH.

"Pojedinačno lobiranje sudija nije u skladu s etičkim kodeksom. Notarska komora u tom slučaju je bila stranka u postupku pred Ustavnim sudom BiH i nije logično da se lobira izvan pravne argumentacije", kaže jedan pravnik koji iz razumljivih razloga nije želio da se zamjeri kolegama.

U svom dopisu Notarska komora FBiH, odnosno predsjednik Komore Adem Jakupović i predsjednik Upravnog odbora Komore Zdenko Puljić, svoje članove obavijestili su o toku cijelog postupka, naglašavajući da oni treba aktivno da se uključe u lobiranje "kako bi se donijela odluka koja je značajna za postanak notarijata u Federaciji BiH".

"Podsjećamo, sutkinje i suci Ustavnog suda BiH su predsjednik Mirsad Ćeman, potpredsjednici Mato Tadić, Zlatko M. Knežević i Margarita - Caca Nikolovska, te sudije Tudor Pantiru, Valerija Galić, Miodrag Simović, Seada Palavrić i Givovani Grasso", navedeno je u dopisu, a upravo pojedinačno nabrajanje sudija najspornije je pojedinim pravnicima u BiH, koji smatraju da se na taj način ne može i ne smije vršiti pritisak na sudije pojedinačno.

U Notarskoj komori Federacije BiH kažu da je sve pogrešno protumačeno te da niko nije mislio na lobiranje u smislu davanja mita već jednostavno da ako neko može s nekim razgovara i pravno objasni.

"To je predsjednik, on je malo otvoreniji čovjek i zamolio je sve kolege da ako neko može nešto nekome objasniti da to uradi. Predsjednik se u tom dopisu malo nespretno izrazio. Dopis tada kada je poslan nisam vidio. Da sam vidio rekao bih mu da malo ublaži. Ali tu nema nikakve zle namjere", rekao je Puljić.

Inače, Notarska komora FBiH podnijela je apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv presude Ustavnog suda FbiH, koji je još krajem 2015. godine osporio pojedine odredbe Zakona o notarima. U suštini, tada su osporene odredbe koje govore da notarski ispit mogu polagati samo osobe koje su bile notarski pomoćnici, ali i one koje su isključivo notarima davale ovlaštenja za sastavljanje određenih ugovora. Mnogi su mišljenja da je tom odlukom Ustavni sud FBiH praktično ukinuo monopol nad nekim poslovima koje su radili notari i dao mogućnost da to rade i advokati. Notari su tada tvrdili da se u praksi ništa neće promijeniti jer se odluka odnosi isključivo na Zakon o notarima i da bi uvođenje i drugih pravnika u poslove koji zahtijevaju notarsku obradu podrazumijevalo i izmjene još nekoliko zakona, čije mijenjanje bi izazvalo pravni haos.

Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Notarske komore FBiH zbog nenadležnosti suda, ali uz izdvojeno mišljenje Valerije Galić, kojoj se pridružila i Margarita - Caca Nikolovska i izdvojeno je i mišljenje sudije Miodraga Simovića. Ovo troje sudija u suštini smatralo je da je Notarska komora FBiH dostavila relevantne navode i dokaze kojima su učinili vjerovatnim da se mogu smatrati "žrtvom".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije