BiH

Nova godina uliva strah od terorističkih udara

Nova godina uliva strah od terorističkih udara
Foto: Ilustracija | Nova godina uliva strah od terorističkih udara

BANJALUKA, SARAJEVO - Opasnost od terorističkih napada povećava se dolaskom novogodišnjih i vjerskih praznika, a neki stručnjaci čak smatraju da je zatišje koje traje već izvjesno vrijeme samo period u kojem Islamska država sprema do sada neviđen napad.

Nadležni u oblasti bezbjednosti u BiH kažu da će biti pojačane kontrole, a bezbjednosni stručnjaci upozoravaju da su u opasnosti sve države koje su po iskrivljenim idealima Islamske države nevjerničke, među njima i BiH.

"Pratimo situaciju, znamo da će za Novu godinu na zaista puno mjesta biti okupljanja građana i zbog toga ćemo sa svih aspekata pojačati bezbjednost. Naravno, o konkretnim mjerama nećemo pričati javno. Moram reći da do sada nemamo informacija da može doći do ozbiljnih problema", kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Miroslav Lazanski, vojno-politički stručnjak, kaže za "Nezavisne" da su bezbjednosne službe generalno mnogo spremnije nego ranije, ali da su na drugoj strani i sami teroristi dosta učinili na tom polju.

"Uvijek je opasno kada je tako velika fluktuacija ljudi kao za praznike. To je idealan ambijent da se izvrši teroristički udar, aerodromi, autobuske stanice, razne priredbe sve je puno ljudi", kaže Lazanski.

On je istakao da dugo nije bilo nekog jačeg terorističkog napada, pa se boji da bi moglo doći do nekog jakog.

"Isprobali su razne metode, od kamiona i uletanja u masu, bombi, pojedinačnih atentata, do otmice aviona, sada se bojim da se sprema nešto novo i spektakularno. Ići će na nešto do sada neviđeno, jako smrtonosno, što će imati jaku medijsku pažnju", ističe Lazanski.

Ovaj stručnjak iz Srbije najviše strahuje od, kako kaže, tečnog gasa, čija je detonacija veoma slična taktičkoj atomskoj bombi.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, podsjećamo, posljednji teroristički napad se dogodio u novembru 2015. godine, kada je Enes Omeragić, blizak vehabijskom pokretu, u Rajlovcu ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH, Armina Salkića i Nedeljka Radića.

U aprilu iste godine Nerdin Ibrić upao je u Policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS Dragana Đurića, te ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.

Četiri godine prije toga desio se napad koji je zainteresovao medije širom svijeta. Tada je Mevlid Jašarević pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu i ranio jednog policajca. Napadač je savladan kada ga je pripadnik specijalne jedinice ranio u nogu.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja iz Banjaluke, rekao je da se situacija u vezi s pripadnicima Islamske države promijenila u odnosu na prije.

"Državljani BiH su ranije odlazili na sirijsko ratište. Unazad godinu oni tamo ne idu, ali to je shodno zapovijedima koje su do njih stizale od vođa. Njima, kao i članovima iz drugih zemalja, je rečeno da nema potrebe da dolaze tamo, nego da ostanu kod svojih kuća da prave ćelije i da u svojim zemljama izvode napade. Tako da kada se naše agencije pohvale da niko iz BiH ne odlazi na ratište, to nije uspjeh, jer oni nisu ni htjeli da idu. Bezbjednosni problem je povratak", kaže Ćeranić.

Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost, istakao je kako smatra da su nadležni shvatili kolika je terorizam prijetnja i počeli sarađivati.

BiH se, kaže, ne može isključiti iz prostora koji su podložni napadima, ali on ih ne očekuje.

"Upravo je ta saradnja dovela do toga da u posljednje vrijeme nemamo napada. Bez obzira na politiku, nacionalnost i državu, svima nama je bezbjedost osnovna životna potreba. Terorističke organizacije su stavljene u defanzivniji položaj nego što su bile prethodnih godina", kaže on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS navodi da povodom svih praznika, kada se očekuje veće prisustvo građana i turista na javnim mjestima, odnosno na trgovima, ulicama, ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i slično, sprovodi pojačane aktivnosti u svim segmentima rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije