BiH

Novac iz tekuće rezerve dijelili bez kriterijuma

Novac iz tekuće rezerve dijelili bez kriterijuma
Foto: N.N. | Novac iz tekuće rezerve dijelili bez kriterijuma

SARAJEVO - Institucije BiH nisu bile ažurne ispoštovati preporuke Ureda za reviziju institucija BiH, posebno u oblasti korištenja sredstava iz tekuće rezerve.

U detaljnoj analizi revizora spominju se, između ostalih, Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH i nekoliko ministarstava u Savjetu ministara.

Revizori u izvještaju "Praćenje realizacije preporuke revizije učinka" upozoravaju da se u segmentu raspodjele i korištenja tekuće rezerve, koja godišnje iznosi nekoliko miliona KM, nije značajnije promijenilo u odnosu na 2014. godinu.

"Djelomična realizacija preporuka revizije dovela je do određenog unapređenja prakse u dijelu nadzora i izvještavanja o korištenju sredstava tekuće rezerve. Međutim, preporuke revizije nisu realizovane u dijelu koji se odnosi na donošenje jasnih pravila i procedura o korištenju sredstava tekuće rezerve, kao i određivanje oblasti od posebnog javnog interesa. Transparentnost u postupcima dodjele sredstava tekuće rezerve nije osigurana pa se ova sredstva i dalje dodjeljuju bez javno objavljenih poziva", stoji u detaljnoj analizi revizora.

Revizori su zaključili da se sredstva dodjeljuju bez javno objavljenih kriterija za apliciranje i uslova korištenja, te da se dio sredstava kojima raspolažu predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara i članovi Predsjedništva BiH dodjeljuje na osnovu dosta uopćenih i neiscrpnih internih kriterija. Oblasti od posebnog javnog interesa koje će se na transparentan način finansirati iz sredstava tekuće rezerve nisu utvrđene.

"I dalje je prisutna praksa finansiranja istih korisnika u toku budžetske godine i putem sredstava tekuće rezerve i putem sredstava tekućih grantova institucija BiH, za iste ili slične namjene", navode revizori. Revizija je na bazi uzorka provjeravala da li korisnici dostavljaju izvještaje o namjenskom utrošku sredstava koja su u 2017. dodijelili predsjedavajući Vijeća ministara i njegovi zamjenici. Iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara revizori su dobili odgovor da ovaj kabinet ne raspolaže podacima o izvještajima korisnika o ovim sredstvima, te su revizori upućeni da se sa zahtjevom za dostavljanje traženih informacija obrate Ministarstvu finansija i trezora, od kojih su dobili odgovor da ni oni ne raspolažu traženim informacijama te da upit pošalju uredima ili kabinetima ovlaštenih lica za odobravanje interventnog korištenja sredstava tekuće budžetske rezerve.

Revizori su na koncu analize dali i pet preporuka, da se u što kraćem roku donesu pravila i procedure korištenja sredstava tekuće rezerve, da se utvrde oblasti od posebnog javnog interesa koje će se na transparentan način finansirati iz sredstava tekuće rezerve i propišu javni uslovi i postupci koji će se primjenjivati, te da se uspostave efikasni mehanizmi kontrole i nadzora procesa odobravanja i korištenja sredstava tekuće rezerve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije