BiH

Novac zarađen švercom droge peru kroz nekretnine

Novac zarađen švercom droge peru kroz nekretnine
Foto: Colin Davis/Unsplash | Novac zarađen švercom droge peru kroz nekretnine

BANJALUKA, SARAJEVO - Šverceri droge imaju dobro izgrađenu infrastrukturu u smislu organizovanja transporta, distribucije i prodaje te pranja novca, koji najčešće investiraju u nekretnine u BiH i regionu.

Ističe se to u dokumentu Ministarstva bezbjednosti BiH pod nazivom "Prijedlog procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini", gdje su navedeni brojni šokantni podaci, uključujući i onaj da u BiH raste potrošnja droge, a procjenjuje se da će taj trend biti i nastavljen.

Na tržištu u BiH, istaknuto je, prisutne su gotovo sve vrste droga, a dominiraju produkti kanabisa, kokain i sintetičke droge.

U ovom dokumentu ističe se da, zbog loše putne komunikacije i konfiguracije terena, rute krijumčara heroina najvećim dijelom zaobilaze BiH, a u BiH se manje količine heroina najčešće ilegalno transportuju iz Turske.

"Organizovane kriminalne grupe iz BiH imaju veći broj kriminalnih veza, kako u susjednim zemljama, tako i u zemljama zapadne Evrope. Bave se krijumčarenjem narkotika u većim količinama, uglavnom heroina, s istoka - iz Turske, Avganistana i Pakistana", upozoreno je u ovom dokumentu.

Kada su u pitanju vrste narkotika, najčešće se krijumčari skank, koji je u posljednjih nekoliko godina veoma tražen na tržištu, a zatim heroin i kokain.

"Narkotici se prevoze u izgrađenim posebnim prostorima u transportnim vozilima te neposredno preko kurira, odnosno mula koje prenose robu tradicionalnim načinom prenosa najčešće šumskim putevima izvan legalnih graničnih prelaza. Zapažen je i trend da se migrantska populacija sve više koristi za krijumčarenje i distribuciju narkotika, dijelom kako bi otplatili dug za njihovo krijumčarenje u zemlje krajnjeg odredišta", ističe se u ovom prijedlogu.

Pritom, operativni podaci pokazuju da na području BiH postoje organizovane kriminalne grupe koje učestvuju u međunarodnom krijumčarenju kokaina koji završava na području zapadne Evrope, nakon čega se rastura i prodaje širom Evrope, a u BiH dolaze manje količine zbog malog tržišta i slabe platežne moći konzumenata.

"Trend započet u prethodnim godinama u odnosu na kokain je nastavljen, odnosno sve je veća zastupljenost državljana BiH u međunarodnim krijumčarskim kanalima kokaina. Uglavnom se radi o licima nastanjenim u državama Južne Amerike i licima nastanjenim u 'prvim' destinacijama pošiljki narkotika u Evropi, a najčešće Nizozemskoj, Španiji, Njemačkoj, Belgiji i drugim zemljama u kojima imaju pomorske luke u koje se ova droga doprema velikim brodovima ili manjim jedrilicama", upozoreno je u ovom dokumentu.

Istaknuto je i da se BiH nalazi na ruti transporta kanabisa i skanka, koji ulaze južnom rutom iz Crne Gore u BiH, gdje se jedan dio droge distribuiše u BiH, a drugi dio krijumčari prema Hrvatskoj i drugim državama Evrope.

U zadnjih nekoliko godina, kako je naglašeno, znatno je porastao broj konzumenata sintetičkih droga u BiH, a zabilježene su i povećane količine ove vrste narkotika na našem tržištu.

"Sintetičke droge se veoma često koriste kao sredstvo plaćanja drugih vrsta droga i iz tog razloga dolaze na područje zemalja Balkana, gdje ih zamijene za druge vrste droga koje se vraćaju u EU", naglašeno je.

Kriminalne grupe sarađuju tako što se direktno sastaju ili komuniciraju preko moderne opreme, odnosno kriptovanih telefona, a u pravilu koriste društvene mreže poput Facebooka te aplikacije za slanje poruka kao što su Skype, Viber, WhatsApp, Signal, Telegram i druge, što otežava njihovo praćenje i otkrivanje.

"Distribucija krajnjim korisnicima je vrlo raznovrsna, ali se uglavnom vrši u ugostiteljskim objektima, noćnim klubovima, na ulici, a sve više i putem Dark weba", navedeno je u ovom dokumentu.

Evidentno je da i u vrijeme pandemije nije došlo do većih prekida u lancu snabdijevanja drogom, što ukazuje na brzo prilagođavanje kriminalnih grupa novonastaloj situaciji u vezi sa proizvodnjom i krijumčarenjem narkotika.

"BiH sve više od tranzitne zemlje postaje zemlja krajnje potrošnje narkotika", naglašeno je u ovom dokumentu, iz kojeg se može zaključiti da su u BiH od 2018. do 2020. godine zaplijenjene oko četiri tone droge.

Da se novac zarađen drogom često pere kroz nekretnine smatra i stručnjak za bezbjednost Radislav Jovičić, koji ističe da su to informacije kojima i on raspolaže.

"Ljudi koji se bave finansijama tvrde da je najbolja mogućnost pranja novca ulaganje u građevinski sektor jer je vrlo teško utvrditi  količinu novca koji je uložen u izgradnju, recimo, neke zgrade. Evidentan je i porast investicija u građevinski sektor. Ja bih volio da je to zbog ekonomskog statusa, ali očigledno je da su tu uključene neke druge stvari", rekao je Jovičić za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije