BiH

Novalić: Ako HDZ BiH ne potpiše, BiH će ostati bez sredstava MMF-a

Novalić: Ako HDZ BiH ne potpiše, BiH će ostati bez sredstava MMF-a
Foto: N.N. | Novalić: Ako HDZ BiH ne potpiše, BiH će ostati bez sredstava MMF-a

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić izjavio je danas da, ukoliko HDZ BiH ne potpiše pismo namjere, BiH neće dobiti 330 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Osvrćući se na nepostizanje dogovora o raspodjeli sredstava MMF-a i zahtjev lidera HDZ-a BiH da u raspodjelu sredstava budu uključeni i kantoni, Novalić je naglasio da pravila oko raspodjele sredstava MMF-a postoje 22 godine i da se nikada nisu mijenjala.

"Uopšte ne vidim razloga da ih sada mijenjamo. Nakon 22 godine mi bi sada uveli prvi put i kantone i umjesto sedam potpisa na Pismo namjere imali bi 17 potpisa, i to bi bio vrlo složen princip usaglašavanja. Mi ne želimo uvesti taj princip", rekao je Novalić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je kao premijer FBiH potpisao Pismo namjere i da je to usvojeno.

"Na HDZ-u BiH je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne bude potpisa nećemo dobiti tih 330 miliona evra", rekao je Novalić.

Novalić je naveo da će se rebalans budžeta FBiH naći na sjednici Vlade naredne sedmice.

"Rebalans budžeta se nije našao na današnjoj sjednici jer je riječ o obimnom poslu za koji treba puno vremena i rada stručnih ljudi i usaglašavanja 16 ministarstava. Naći će se u utorak, 14. aprila, a najdalje u srijedu, 15. aprila", rekao je Novalić.

Novalić je dodao da se nada da će naredne sedmice zasjedati i federalni parlament i to oba doma i da bi na tim sjednicama trebali da se nađu "stabilizacioni zakon" i rebalans budžeta.

On je najavio da će rebalansom budžeta biti smanjene federalne plate, te dodao da nema govora o smanjenju penzija, ali ni o povećanju davanja, jer se ne može pretpostaviti u kom pravcu će se kriza kretati.

Novalić je potvrdio da je bez posla ostalo oko 15.000 radnika u FBiH ali da se broj mijenja svaki dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije