BiH

Novalić: Fokus Vlade FBiH donošenje novih zakonskih rješenja

Novalić: Fokus Vlade FBiH donošenje novih zakonskih rješenja
Foto: N.N. | Novalić: Fokus Vlade FBiH donošenje novih zakonskih rješenja
Srna

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić istakao je danas u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će u fokusu djelovanja federalne Vlade u narednom periodu biti donošenje novih zakonskih rješenja zacrtanih u Reformskoj agendi, kao što su zakon o porezima i doprinosima i zakon o porezu na dohodak.

Novalić je naglasio da bi usvajanjem ovih zakona bilo znatno suženo područje koje zahvata "siva" ekonomija i rad "na crno", te omogućeno otvaranje radnih mjesta u području koje je zakonski regulisano.

"Nakon što smo riješili dobar dio problema u drugim sferama, pažnju ćemo usmjeriti podršci mladima jer je evidentno da su neophodne još intenzivnije mjere za njihovo što veće zapošljavanje i sprečavanje odlaska u inostranstvo", rekao je Novalić.

Novalić je delegaciju MMF-a, koju je predvodio šef te misije za BiH Nadim Ilahi, informisao o sprovedenoj strukturnoj analizi privrednih subjekata u FBiH koja je pokazala mnoge značajne rezultate, saopšteno je iz federalne Vlade.

On je rekao da bi se uopšteno sve moglo svesti na ocjenu da su svi parameti u porastu, a kao primjer pozitivnih reformskih procesa istakao je rezultate ostvarene donošenjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime je Fond PIO smanjio dug sa 230.000.000 KM na oko 60 miliona KM.

Sastanku u Sarajevu, na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima na provođenju započetih reformskih procesa i dosadašnjim rezultatima, prisustvovao je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije