BiH

Novalić: Fokus Vlade FBiH donošenje novih zakonskih rješenja

Novalić: Fokus Vlade FBiH donošenje novih zakonskih rješenja
Foto: N.N. | Novalić: Fokus Vlade FBiH donošenje novih zakonskih rješenja
Srna

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić istakao je danas u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će u fokusu djelovanja federalne Vlade u narednom periodu biti donošenje novih zakonskih rješenja zacrtanih u Reformskoj agendi, kao što su zakon o porezima i doprinosima i zakon o porezu na dohodak.

Novalić je naglasio da bi usvajanjem ovih zakona bilo znatno suženo područje koje zahvata "siva" ekonomija i rad "na crno", te omogućeno otvaranje radnih mjesta u području koje je zakonski regulisano.

"Nakon što smo riješili dobar dio problema u drugim sferama, pažnju ćemo usmjeriti podršci mladima jer je evidentno da su neophodne još intenzivnije mjere za njihovo što veće zapošljavanje i sprečavanje odlaska u inostranstvo", rekao je Novalić.

Novalić je delegaciju MMF-a, koju je predvodio šef te misije za BiH Nadim Ilahi, informisao o sprovedenoj strukturnoj analizi privrednih subjekata u FBiH koja je pokazala mnoge značajne rezultate, saopšteno je iz federalne Vlade.

On je rekao da bi se uopšteno sve moglo svesti na ocjenu da su svi parameti u porastu, a kao primjer pozitivnih reformskih procesa istakao je rezultate ostvarene donošenjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime je Fond PIO smanjio dug sa 230.000.000 KM na oko 60 miliona KM.

Sastanku u Sarajevu, na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima na provođenju započetih reformskih procesa i dosadašnjim rezultatima, prisustvovao je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije