BiH

Novalić: Ne namjeravam odustati od Reformske agende

Novalić: Ne namjeravam odustati od Reformske agende
Novalić: Ne namjeravam odustati od Reformske agende

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić izjavio je da ne namjerava odustati od realizacije mjera iz Reformske agende, uprkos opstrukcijama na putu njihovog provođenja.

"Više nego očigledno je da je kampanja pred izbore planirane za sljedeću godinu već uveliko počela", rekao je Novalić, navodeći da su prve "žrtve" kampanje neki od reformskih zakona, kao što je Zakon o PIO, te izvještaji Vlade Federacije o radu i izvršenju budžeta u prošloj godini.

Prema njegovim riječima, sada postoje dvije mogućnosti - da se Vlada uključi u tu kampanju i krene u smjene u i ostavke, što bi potpuno blokiralo FBiH, ili da postupi odgovorno i nastavi sa realizacijom mjera iz Reformske agende.

"Svjestan sam da je prvo rješenje možda jednostavnije, no za građane FBiH sigurno puno gore. Zato ne namjeravam odustati", istakao je Novalić u intervjuu za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

Konstatujući da provođenje zadataka teče sporije nego što bi želio, on je rekao da ga ohrabruju rezultati, čak i uprkos svakojakim opstrukcijama.

Federalni premijer smatra da je preuranjena predizborna kampanja razlog zašto stranke u Parlamentu FBiH ne podržavaju zakone koje utvrdi Vlada, a time ni sopstvene ministre.

"Vlada FBiH je složna, među nama nema nikakvih nepotrebnih rasprava i uspjeli smo stvoriti pravi tim koji mislim da je svijetla tačka u političkom životu Federacije", zaključio je Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije