BiH

Novalić: Neko kreira haos

Novalić: Neko kreira haos
Foto: N.N. | Novalić: Neko kreira haos
Srna

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je sinoć da je Vlada koju predvodi sklona kompromisu, ali da će "ako se ne sklone predstavnici boračkih organizacija, pozvati organe reda da građanima omoguće slobodno kretanje".

Novalić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da "neko kreira haos".

"Ostajemo opredijeljeni da u saradnji s boračkim organizacijama, koje su zakonite, nastavimo raditi na tom cilju. FBiH gotovo 650 miliona KM na svim nivoima vlasti godišnje troši za popravljanje stanja u ovoj značajnoj populaciji. Nakon 11 milijardi do sada potrošenih na sređivanje prilika, moram saopštiti da FBiH u finansijskom smislu ne može više. Neko ko je zamislio ove proteste je postavio tako visoko zahtjeve da ih FBiH ne može izvršiti", istakao je Novalić.

On je rekao da je u tome suština stvari i da neko kreira rješenja na ulici i haos na koji se ne može dati rješenje, prenosi N1.

"Pozivamo predstavnike onih koji protestuju, koji nisu ni organizovani. Na naše pozive nema odgovora. Ali mi prihvatamo da su tu i da problem postoji. Cijeli dan pozivamo na pregovore, i noćas ih pozivamo", rekao je Novalić.

Prema njegovom mišljenju, situacija se može riješiti samo pregovorima.

"Formula je napravljena da se ne može riješiti. I dalje stojimo na raspolaganju. Jedino se pregovorima može riješiti. Ne tvrdimo da u 650 miliona KM nema pogrešno usmjerenih sredstava. Ova grupa nam može pomoći da zajedno promijenimo te tokove i namjenu sredstava ako idu onima koji ih nisu zaslužili, ali ponavljam da FBiH ne može više", naveo je premijer FBiH.

On je pozvao demobilasane borce da dođu na pregovare.

"Imamo mogućnosti kakve imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se rješavaju problemi. Skloni smo kompromisnom radu. Ali ako se ne sklone, pozvaćemo organe reda da građanima FBiH omoguće slobodno kretanje i pristup fabrikama, bolnicama i gradovima. To se zaista neće moći tolerisati", rekao je on.

Demobilisani borci na Vogošćanskoj petlji pale vatre i gume, dok su na Ivan sedlu put blokirali balvanom.

U FBiH jutros su počeli protesti demobilisanih boraca.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije