BiH

Novalić: Penzije i druga socijalna davanja neće kasniti

Novalić: Penzije i druga socijalna davanja neće kasniti
Foto: N.N. | Novalić: Penzije i druga socijalna davanja neće kasniti

SARAJEVO - Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je nema bojazni da će doći do kašnjenja isplata penzija, invalidnina i drugih socijalnih davanja zbog pandemije virusa korona.

Istakao je da očekuje od kriznog štaba da bude efkasniji.

„Radimo na prikupljanju podataka za sve opštine i kantone i  kreću intenzivne nabave svih medicinskih sredstava“, rekao je Novalić.

Edin Ramić, ministar rada i izbjeglica u FBiH, kaže da je Sektor za održivi povratak objavio je janvi poziv i rečeno je da će refundirati sve za poljoprivrednike u Republici Srpskoj.

„Nastavićemo i projekte nabavke mehanizacije u sektoru poljoprivrede“, rekao je Ramić.

Rekao je da povratnici u Republiku Srpsku mogu očekivati pomoć federlane vlade.

Rusmir Baljić, šef Infektivne klineke u KCUS-u, isitče da je do 16.30 testirano 480 osoba od kojih su 52 pozitivne. Tuzlanski kanton i Kanton 10 -  Livanjski nemaju registrovanih slučajeva virusa korona.

„Jedini način da se pandemija  zaustavi jeste da se prekine širenje. Najbolje je ne izlazite u naredne tri sedmice, i onda ćemo moći krajem aprila biti u situaciji da  imamo silaznu putanjnu širenja“, rekao je Baljić.

Fadil Novalić, premijer FBiH rekao je  da će elektroprivreda BiH već uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja do kraja ove krize.

„Nije rečeno da se ne plaća, platite ako imate, jer od tog novca vrijedni rudari dobijaju pare“, rekao je Novalić.

Kaže da je dobio mail od udruženja hotelijera, ali svjetska praksa je da su glavna pitanja iz zone zdravstva, a nakon toga će se baviti ekonomijom.

“Čitave grupe ekonomista rade na tome šta ćemo raditi kada prođe pandemija“, rekao je Novalić.

Na pitanje po kojoj doktrini se rade testiranja i zašto ne slijedite upute Svjetske zdravstvene organizacije, Baljić kaže da slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije da testiraju što više osoba, ali koje imaju simptome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije