BiH

Novalić i Milićevićeva na javnom saslušanju zbog respiratora

Novalić i Milićevićeva na javnom saslušanju zbog respiratora
Foto: N.N. | Novalić i Milićevićeva na javnom saslušanju zbog respiratora

SARAJEVO - Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, i Jelka Milićević, njegova zamjenica i direktorica Kriznog štaba FBiH, te predstavnici Federalne uprave civilne zaštite (FCUZ) trebalo bi da budu javno saslušani u Parlamentu FBiH zbog afere "Respiratori", saznaju "Nezavisne".

Kako nam je objašnjeno, Komisija, koju je formirao Dom naroda FBiH kako bi ispitala  slučaj nabavke 100 respiratora uvezenih iz Kine vrijednih 10,5 miliona KM,  trebalo bi da obavi to javno saslušanje.

Dragan Stevanović, član Odbora za ekonomska pitanja, finansije i budžet Doma naroda FBiH i član pomenute  komisije, kaže za "Nezavisne" da je planirano da javno, pred kamerama, budu saslušani Novalić, Milićevićeva i predstavnici FCUZ-a.

"Vjerujem da bi to saslušanje  moglo biti uvod, odnosno proba za sve naredne situacije kada su u pitanju javna nabavka i trošenje javnog novca", kazao je Stevanović.

Husein Rošić (SDA), predsjedavajući Komisije za ekonomska pitanja, finansije i budžet Predstavničkog doma FBiH, ističe za "Nezavisne" da Parlament treba da sačeka da pravosudne institucije, koje jesu nadležne, ispitaju sve navode.

"Vidjeli ste da je u srijedu i SIPA izuzela određenu dokumentaciju iz Vlade FBiH. Tako da, kad se taj proces završi, mi ćemo imati kompletnu informaciju i siguran sam da će na prvoj sjednici Predstavničkog doma koja će biti organizovana u sali, a ne putem video-linka, nabavka respiratora biti jedna od tačaka dnevnog reda. Mi zastupnici nismo istražitelji i mi nemamo tu mogućnost da istražujemo po pojedinim stavkama, ali možemo tražiti izvještaje po određenim stavkama i sumnjivim radnjama i na osnovu toga možemo donositi zaključke i izglasati nepovjerenje", kaže Rošić.

"Nezavisne" nezvanično saznaju i da su Tužilaštvo i SIPA u srijedu u prostorijama Vlade FBiH napravili kopije nekih dokumenata, video-nadzora i elektronskih podataka sa računara u vezi sa aferom "Respiratori". Takođe, nezvanično saznajemo da su privremeno oduzeli mobilni telefon Hasanu Ganibegoviću, šefu Kabineta premijera FBiH, te sekretaru Vlade Editi Kalajdžić.

"Sada je to u posjedu Tužilaštva BiH", rekao je izvor "Nezavisnih".

Dodaje da Tužilaštvo BiH još nije krenulo sa saslušanjima, ali da bi se to već trebalo desiti naredne sedmice.

Takođe i juče su, kako je rekao naš izvor, u Vladi FBiH bili pripadnici SIPA i Tužilaštva BiH zbog pomenute afere.

Podsjećamo, afera "Respiratori" razbuktala se nakon nabavke ove medicinske opreme, od kojih je 80 uvezeno putem poljoprivrednog gazdinstva "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća. SIPA je ranije izvršila pretrese i u prostorijama FUCZ, te je utvrđeno da sporni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne njege. Zbog pomenute afere u utorak je Vlada FBiH smijenila Fahrudina Solaka, direktor FUCZ-a.

Inače, Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici primila k znanju izvještaje o javnim nabavkama u vrijeme pandemije kovida-19, a u vezi sa nabavkom respiratora iz Kine, te je konstatovano da je sav materijal o nabavkama kojim je raspolagala Vlada predat Tužilaštvu BiH, koje vodi istragu.

Informacija sa dokumentacijom o nabavkama biće proslijeđena u oba doma Parlamenta FBiH, a materijali o javnim nabavkama biće postavljeni i na veb-stranici Vlade FBiH.

Vlada je zadužila Mustafu Kadribegovića, koji je zamijenio suspendovanog Solaka, da u pisanoj formi odgovori na sva pitanja koja su imali ministri juče na sjednici Vlade, kao i da u pisanoj formi odgovori na pitanja federalnih parlamentaraca.

U vezi s nabavkama na sjednici Vlade je konstatovano i to da je Vlada FBiH dala prethodne saglasnosti za nabavke FCUZ-u te da je Federalni štab donosio odluke o nabavkama, tačnije ovlastio FCUZ da izvrši nabavke.

Vlada je zadužila i Federalno pravobranilaštvo da preispita sporni ugovor između FCUZ-a i firme "F.H. Srebrena malina" o nabavci respiratora iz Kine, a u okviru toga i da preispita i mogućnost poništavanja ugovora.

Ministar zdravstva Vjekoslav Mandić upoznao je Vladu s tim da pandemija još traje te da su kliničkim centrima i bolnicama i dalje potrebni respiratori. Međutim, donesena je i odluka da se Federalnom štabu civilne zaštite, sa ministricom finansija Jelkom Milićević na čelu, naloži da stavi van snage odluku o raspodjeli spornih respiratora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije