BiH

Nove domove dobili 10.000 izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH

Nove domove dobili 10.000 izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Nove domove dobili 10.000 izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH

SARAJEVO - U sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP), u posljednjih 10 godina su obezbijeđena trajna stambena rješenja za oko 10.000 izbjeglica, interno raseljenih osoba i povratnika u Bosni i Hercegovini, koji su dobili ključeve svojih novih domova.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Zatler otvorio je danas završnu RSP konferenciju juče u Sarajevu, koja je okupila predstavnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije - zemalja koje su prije deceniju udružile napore u implementaciji programa čiji je cilj doprinos rješenju raseljavanja stanovništva iz 1990-ih na području bivše Jugoslavije.

Sprovođenje programa je podržala šira međunarodna zajednica sa ukupno 294 miliona evra. Evropska unija je najveći donator sa oko 238 miliona evra bespovratnih sredstava.

"Sretan sam da je Evropska unija najveći donator RSP-a i da je omogućila oko 80 odsto svih sredstava. Ovaj program je prilično impresivan: oko 11.000 porodica je dobilo nove domove, odnosno oko 36.000 osoba u četiri zemlje. Od toga je u Bosni i Hercegovini oko 10.000 osoba imalo koristi od ovog programa. Osim što su ove porodice dobile 'četiri nova zida' - kuće i stanove koji su napravljeni po najvišim standardima - za ove porodice je to često značilo ključ za novi život, gdje ponovo mogu da učestvuju u ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu svojih zajednica", rekao je Zatler. 

Dodao je i da, kako se završava desetogodišnji regionalni program, ostaje još oko 300 porodica koje trebaju pomoć i pozvao je vlasti da završe izgradnju njihovih novih domova. Zahvalio je i svim partnerima koji su doprinijeli RSP-u, kao i donatorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije