BiH

Novi 'Alkatraz' niče u BiH

Novi 'Alkatraz' niče u BiH
Novi 'Alkatraz' niče u BiH

ISTOČNO SARAJEVO - Josip Grubeša, ministar pravde BiH, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je planirano da se tokom ove i početkom 2018. godine krene u fazu popunjavanja kapaciteta Držanog zatvora u Vojkovićima.

Grubeša je, obraćajući se novinarima, podsjetio da je izgradnja zatvora u Vojkovićima odavno trebalo da bude završena, odnosno 21. jula prošle godine, ali je zbog sudskog spora podizvođača sa izvođačem radova došlo do totalne obustave radova punih 135 dana u građevinskoj sezoni.

Prvi državni zatvor u BiH, kojeg je  Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH nazvao i „bosanski Alkatraz“, moći će primiti 300 zatvorenika i 50 pritvorenika.

Radovi se finansiraju kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuka zatvorskog osoblja.

Radovi su povjereni češko-španskom konzorcijumu "OHL ŽS- Brno i OHL Madrid".

Kompleks zatvora prostiraće se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 metara kvadratnih. U ovom zatvoru boraviće samo osuđenici muškarci.

Grubeša je kazao da će uskoro krenuti i sa obukom zatvorskih čuvara, te da je jedan od osnovnih problema to što  BiH nema iskustva sa pravljenjem zatvora, jer  su zatvori koje ima iz doba Austro-ugarske.

"Mi trenutno imamo pri pritvorskoj jedinici u Sudu BiH 31 čuvara. Međutim, oni će morati proći dodatnu obuku za posebne uslove u zatvoru", rekao je Grubeša, te konstatovao da će novom državnom zatvoru trebati 150 čuvara.

Novinari su imali priliku vidjeti posebne, izolacione čelije novog državnog zatvora u koje će biti smješteni najozbiljniji prestupnici. Te ćelije su, kako je objasnio ministar Grubeša, samnice, te prostor gdje će šetati najopasniji osuđenici, kao i kontrolnu sobu, te sportsku salu.

U četiri objekta (A,B,C i D) biće smješteni zatvorenici i pritvorenici, a u posebnim objektima je smještena Upravna zgrada, kuhinja, bolnica i sportska dvorana.

„Teški osuđenici će biti u posebnim sobama i odvojeni od drugih. Oni neće jesti u zatvorskoj kantini, nego u samnicama“, objasnio je Grubeša, dodavši da je ovo posljednja prilika novinarima da vide unutrašnjost zatvora i da to snime.

Naglasio je da trenutno u entitetskim zatvorima boravi 266 osuđenika za koje je kazne izrekao Sud BiH, te da će kapacitet prvog državnog zatvora biti dovoljan da primi ove osuđenike.

(Foto: Anadolija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije