BiH

Novi aranžman s MMF-om tek poslije izbora

Novi aranžman s MMF-om tek poslije izbora
Foto: Arhiva | Novi aranžman s MMF-om tek poslije izbora

BANJALUKA, VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) ne očekuje početak pregovora s BiH o novom aranžmanu prije održavanja narednih izbora, što znači da bi novi aranžman eventualno mogao biti zaključen možda tek sljedeće godine.

Endrju Džuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH, za "Nezavisne novine" je rekao da narednog mjeseca u posjetu BiH dolazi nova šefica Misije MMF-a za BiH Alina Ianku u sklopu priprema za pisanje izvještaja o stanju ekonomije u BiH u skladu sa članom IV Sporazuma o MMF-u, gdje će u sklopu temeljnih razgovora o bh. ekonomiji riječi biti i o trenutnoj krizi u BiH, kao i o drugim temama. 

Džuel je rekao da će nakon tih razgovora s vlastima MMF razmišljati o daljim koracima, ali da je njegova procjena da zbog vremenskih okvira nije realno očekivati početak pregovora o novom aranžmanu prije izbora.

"Razgovori koje ćemo voditi sa vlastima su konsultacije, a ne pregovori o novom aranžmanu, mada smo mi uvijek otvoreni za razgovore, tako da ne mogu isključiti da će do pregovora doći nekad u budućnosti. Moje mišljenje je da je veoma teško da pregovori počnu prije izbora jer mnogo stvari se dešava u ovom trenutku. Mi imamo konsultacije u skladu sa članom IV, a onda imamo sastanak našeg odbora u junu. Nakon toga dolazi ljetna pauza", istakao je Džuel za "Nezavisne novine". 

Što se tiče konsultacija u skladu sa članom IV, Džuel je rekao da se radi o rutinskim koje se obavljaju u svakoj članici jednom godišnje ili jednom u dvije godine.

"Zadnje konsultacije smo imali u februaru 2021. godine, tako da je prošlo otprilike godinu dana. Razgovaraćemo s predstavnicima vlasti, članovima građanskog društva i drugim segmentima u BiH. Onda ćemo ići u Vašington, gdje ćemo analizirati sve što smo čuli i onda objaviti naš izvještaj", rekao je on. 

Naglasio je da je sasvim sigurno da se neće sada razgovarati o novom aranžmanu.

"Dakle, to nisu programski pregovori - neće, takoreći, biti novac na stolu, već bi se to prije moglo shvatiti kao pregled stanja ekonomije. U tom kontekstu mi ćemo iznijeti neke preporuke", rekao je Džuel. 

Na naše pitanje da li američke sankcije na bilo koji način utiču na rad MMF-a, Džuel je odgovorio odrično te naglasio da je MMF spreman da sa vlastima vodi dijalog o temama koje se tiču odnosa BiH s tom institucijom. 

Džuel je rekao da je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nedavno javno pozvao šeficu Misije Alinu Ianku da počne nove pregovore.

"Nezavisne novine" su se obratile i Savjetu ministara i Ministarstvu finansija i trezora BiH. Iz Savjeta ministara nam niko nije odgovorio, a u Ministarstvu finansija ističu da o novom aranžmanu zvanično još nije bilo govora unutar institucija BiH, jer odluku o tome donosi Fiskalni savjet nakon konsultacija s MMF-om da BiH aplicira za određeni program.

Bh. ekonomija je žilava

Na naše pitanje kako MMF ocjenjuje stanje bh. ekonomije, Džuel je rekao da se ona mnogo snažnije oporavila u prošloj godini nego što su oni to očekivali.

"U procesu smo da korigujemo naša predviđanja za 2021. godinu. Pokazalo se da ekonomija BiH ima određenu žilavost koja nas je značajno iznenadila. Ove godine očekujemo određeno usporavanje, ali iznenadilo nas je kako se ekonomija oporavila, posebno imajući na umu teškoće zbog pandemije virusa korona", rekao je Džuel. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije