BiH

Novi kolegij parlamenta čeka dogovor o koaliciji

Novi kolegij parlamenta čeka dogovor o koaliciji
Foto: Anadolija | Novi kolegij parlamenta čeka dogovor o koaliciji

SARAJEVO - Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH biće održana 5. decembra, a kako sada stvari stoje, na njoj neće biti izabrano novo rukovodstvo, odnosno predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg.

Preduslov za izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH i njegova dva zamjenika biće postizanje dogovora o parlamentarnoj većini s obzirom na to da izborom rukovodstva parlamenta BiH počinju teći rokovi za formiranje Savjeta ministara BiH, a koji su vrlo kratki.

Inače, danas će Kolegij Predstavničkog doma parlamenta BiH održati sjednicu i razmatrati termin za konstitutivnu sjednicu, a već ranije pojedini članovi Kolegija rekli su da bi to moglo biti 5. decembra.

Na konstitutivnoj sjednici novoizabrani poslanici daće svečane izjave, a Predstavničkim domom parlamenta BiH, po svemu sudeći, nastaviće da predsjedava Nada Mladina iz SDP-a, kao najstariji poslanik u ovom sazivu.

Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, nedavno je rekao da bi se zakonodavna vlast mogla konstituisati do 5. decembra i da bi ubrzo nakon toga trebalo da bude poznata i parlamentarna većina.

"U utorak će Kolegij razmatrati termin za održavanje sjednice novog saziva, jer mi imamo rok od mjesec dana od potvrđivanja rezultata izbora da se konstituiše parlament. Taj rok teče i pretpostavljam da će konstitutivna sjednica biti održana 5. decembra", rekao je Bosić.

Kada su u pitanju rokovi, nakon konstituisanja parlamenta BiH, Predsjedništvo BiH ima rok od 15 dana da imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, kojeg potvrđuje Predstavnički dom parlamenta BiH. Nakon te potvrde, predsjedavajući Savjeta ministara BiH ima rok od 35 dana da imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od parlamenta BiH da potvrdi ta imenovanja. S obzirom na to da imenovanja ne idu u Dom naroda parlamenta BiH, konstituisanje federalnog doma naroda ne može uticati na izbor novog saziva Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije