BiH

Nović, Majkićeva, Ivanić i Govedarica žele u delegate

Nović, Majkićeva, Ivanić i Govedarica žele u delegate
Foto: N.N. | Nović, Majkićeva, Ivanić i Govedarica žele u delegate

BANJALUKA - Političkim partijama iz Republike Srpske danas ističe rok za predaju kandidatskih lista za izbore delegata u Vijeće naroda RS i Dom naroda parlamenta BiH, a već 5. decembra poslanici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da izaberu delegate koji će u naredne četiri godine zastupati interese naroda u pomenutim domovima.

Matematika za izbor delegata u Dom naroda BiH i Vijeće naroda RS je poprilično komplikovana i u suštini za "siguran" prolaz u Dom naroda neophodna je podrška 14 narodnih poslanika, dok je za Vijeće naroda potrebno obezbijediti devet glasova poslanika, mada je u određenoj varijanti moguće "proći" i s osam.

U ovom trenutku, jedino što je sigurno jeste da će SNSD u Domu naroda BiH u Klubu Srba imati svoja dva predstavnika, a prema nezvaničnim informacijama u opticaju su Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, samo je kratko rekao za "Nezavisne" da još nisu utvrđene liste te da rok za njihovu predaju ističe danas.

Ostala tri mjesta u Domu naroda su veliko pitanje s obzirom na to da u ovom trenutku SDS i PDP nemaju kapacitet, odnosno 28 ruku da izaberu po jednog svog predstavnika. Najrealnije je da SDS da po jednog delegata Srbina u Dom naroda BiH i Vijeće naroda RS. Kako je juče nakon sjednice Predsjedništva SDS-a rekao njen lider Vukota Govedarica, kandidat za ovaj dom biće Mladen Bosić. Što se tiče Vijeća naroda, SDS-ov delegat biće Govedarica.

U PDP-u su stvari malo jasnije, njihov kandidat za Dom naroda BiH biće Mladen Ivanić, počasni predsjednik ove stranke.

Socijalistička partija, koja ima sedam poslanika, nada se da će dobiti dva mjesta u Vijeću naroda RS, i to da će u Klub Srba ući Živko Marjanac, a u Klub Hrvata Zdenka Gojković, dok se u NDP-u nadaju da će Vojislav Gligić nastaviti da radi u Klubu Srba.

U DNS-u još nisu načisto koga će i na koju poziciju predložiti, odnosno koji dio i čiji kandidat od dvije struje u DNS-u bi mogli dobiti podršku.

"SNSD će imati sigurno dva delegata u Domu naroda BiH, a SDS i PDP nemaju kapacitet za po jednog svog kandidata. Postoji varijanta da SNSD dobije i tri delegatska mjesta ako jedno ne prepuste DNS-u, ali u tom slučaju treba im podrška i NDP-a, koji opet ima svoju kalkulaciju jer žele Gligića u Vijeću naroda. Ni SDS u ovom trenutku bez PDP-a nema dovoljnih 14, a PDP-u fale tri poslanika da izguraju Ivanića. Ne zna se ni kako će trojica Bošnjaka glasati, tako da se vjerovatno ništa neće znati do 5. decembra", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Kada su u pitanju Bošnjaci, Senad Bratić, poslanik u NS RS iz SDA, kaže da još ne znaju kome će dati svoje glasove te da se ne znaju ni imena kandidata za Klub Bošnjaka u Vijeću naroda.

Ono što je zasad manje-više sigurno jeste da će u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda biti šest delegata iz SDA, jedan iz Stranke za BiH i jedan iz SNSD-a, dok bi u Klubu Srba trebalo da budu tri delegata iz SNSD-a, po jedan iz SDS-a, PDP-a, NDP-a i SP-a, i DNS-a. U Klubu Hrvata, prema sadašnjoj računici, trebalo bi da budu tri delegata iz HDZ-a, jedan iz "Zajedno za BiH", dva SNSD-a i po jedan iz SP-a i SDS-a, dok će četiri delegata iz reda ostalih birati lokalne zajednice.

Podsjećamo, u Vijeću naroda RS sjedi 28 delegata, i to po osam iz reda svakog konstitutivnog naroda, te četiri iz ostalih, dok je u Domu naroda BiH 15 delegata, i to po pet iz svakog konstitutivnog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije