BiH

Nović: Nema novih prijedloga dok su postojeći u proceduri

Nović: Nema novih prijedloga dok su postojeći u proceduri
Nović: Nema novih prijedloga dok su postojeći u proceduri

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je danas da ovo ministarstvo neće predlagati nove zakone o jedinstvenom matičnom broju, državljanstvu, te prebivalištu i boravištu dok su postojeći zakoni u proceduri.

"Mi smo u osnovi predložili zakone koji su u skladu s evropskim procedurama i dobri zakoni, a svi oni koji misle da postoje neki drugi zakoni mogu slobodno da ih predlože", rekao je Nović.

On je dodao da Ministarstvo civilnih poslova neće ulaziti u bilo kakvu spekulaciju i predlagati ma kakav drugi zakon dok su ovi zakoni u proceduri.

Nović je istakao da Ministarstvo sa zabrinutošću prati političke igre u vezi sa ovim zakonima.

"Ovdje više nije riječ o suštini zakona, već o politikanstvu unutar BiH, i to onih koji ne žele da BiH ide ijedan milimetar naprijed", rekao je Nović.

Svi oni, kaže Nović, koji misle da građane BiH ponovo uvedu u haos kada je riječ o zakonu o jedinstvenom matičnom broju, imaju vremena za to, jer za dva mjeseca ističe privremena odluka Savjeta ministara o izdavanju jedinstvenog matičnog broja.

"Duboko vjerujem da Savjet ministara takvu odluku više nikad neće produžiti imajući u vidu odnose koji su sve složeniji u BiH, ali i u Savjetu ministara", naglasio je Nović.

Ministar civilnih poslova BiH dodao je da ako neko misli da u zakonu o prebivalištu i boravištu treba skrivati one koji su potencijalna opasnost za ovu zemlju, imaće tu šansu u narednom periodu.

"Ja sam protiv toga, protiv toga je i moje ministarstvo i protiv toga moraju da budu svi građani BiH koji žele dobro svojoj djeci i budućnosti, pogotovo ako žele slobodan put u Evropu", zaključio je Nović.

Bošnjački delegati iz reda SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuli su mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa za prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, Zakona o državljanstvu, te Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Savjet ministara tražio je od parlamenta da ove zakone usvoji po hitnoj proceduri, bez mogućnosti ulaganja amandmana, što su delegati iz SDA ocijenili neprihvatljivim, zbog čega su zatražili mišljenje Ustavnog suda BiH.

Neusvajanje izmjena i dopuna zakona o jedinstvenom matičnom broju bio je povod za proteste ispred zgrada institucija BiH u Sarajevu početkom juna, kada je 1.500 ljudi 18 časova bilo blokirano u ovim zgradama.

Savjet ministara BiH donio je 5. juna privremenu odluku kojom je na period od šest mjeseci omogućeno određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije