BiH

Novosti: Generalu nameću suđenje na daljinu

Novosti: Generalu nameću suđenje na daljinu
Foto: N.N. | Novosti: Generalu nameću suđenje na daljinu

Generalu Ratku Mladiću u Hagu pokušavaju da nametnu nastavak suđenja putem video-linka, što je svojevrstan presedan i kršenje osnovnih prava na neposredno i pravično suđenje, pišu Večernje novosti.

Beogradski dnevnik navodi da se u sklopu te strategije Mladiću ne dozvoljavaju posjete niti susret sa braniocem Draganom Ivetićem, iako mu je Žalbeno vijeće 29. maja zakazalo Statusnu konferenciju, a za sredinu juna javnu raspravu po žalbama.

Novosti pišu da na to uskraćivanje valjane pripreme generala Mladića nedvosmisleno ukazuje odgovor sekretara sekretarijata suda u Hagu Olufemi Elijasa, kojem je Žalbeno vijeće naložilo da se izjasni kako da advokatu omogući da posjeti Mladića u pritvoru i da bude pored njega za vrijeme Statusne konferencije.

Elijas je naveo da zbog pandemije virusa korona posjete u pritvoru nisu dozvoljene, a da ne mogu da predvide dokle će te mjere biti na snazi.

Sekretarijet generalu Mladiću nudi da radne sastanke sa advokatom održi telefonski, privilegovanom komunikacijom.

U tu svrhu su u jednu sobu za posjete stavili radni sto i telefon za telefoniranje bez upotrebe ruku, što je, kako navode "Novosti", odličan manevar da prije žalbe /16. I 17. juna/ saznaju sve povjerljive stvari odbrane.

Elijas predlaže i da general Mladić prisustvuje Statusnoj konferenciji putem video-linka iz pritvora, dok bi njegov branilac bio u sudnici i da sa generalom razgovara telefonom, takođe preko "privilegovane" komunikacije.

Šef tima odbrane generala Ratka Mladića advokat Branko Lukić rekao je ranije Srni da je vrlo diskutabilno da li će biti održane Statusna konferencija, koju je Haški mehanizam najavio za 29. maj, ali i rasprava po žalbi na prvostepenu presudu zakazana za 16. i 17. jun, zbog kritičnog zdravstvenog stanja generala, ali i okolnosti uslovljenih pandemijom virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije