BiH

Pratite nas na Google news

"O posjeti Đukanovića BiH odlučiće parlament Srpske"

"O posjeti Đukanovića BiH odlučiće parlament Srpske"
Foto: Tanjug/AP | "O posjeti Đukanovića BiH odlučiće parlament Srpske"
Srna

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske odlučiti da li će crnogorski predsjednik Milo Đukanović posjetiti BiH.

Nakon sjednice Predsjedništva BiH Dodik je rekao da je bio protiv tačke o posjeti Đukanovića, a koja je danas ponovo predložena, te da će pokrenuti vitalni nacionalni interes.

"Glasao sam ponovo protiv te tačke koja je predložena. To podrazumijeva da će, ukoliko se poštuje odluka Narodne skupštine Srpske i iz principijelnih razloga, biti podignut vitalni nacionalni interes i ta tačka će ići na Narodnu skupštinu koja će odlučiti da li će Đukanović doći u BiH ili ne", rekao je srpski član Predsjedništva novinarima.

Obrazlažući zašto je protiv te posjete, Dodik je naveo da u Crnoj Gori već duže vrijeme postoji značajan nivo nestabilnosti koja privlači pažnju ne samo crnogorske, već i regionalne javnosti, te da dok je takvo stanje u Crnoj Gori bilo kakva posjeta tako visokog nivoa bi trebalo da bude prolongirana.

"Očigledno su druga dva člana Predsjedništva htjeli da nam pošalju poruku i, s obzirom na to da je riječ o problemima u vezi sa pozicijom Srpske pravoslavne crkve, da, ponižavajući srpski narod, daju saglasnost da crnogorski predsjednik dođe u BiH kao da se ništa ne dešava i kao da nije važno šta se dešava u Crnoj Gori", rekao je Dodik.

On je naveo da je bio i protiv tačke koja se odnosi na identifikaciona dokumenta i potpisivanje dokumenta koje je trebalo da potpiše BiH sa SAD, iz čisto principijelnih razloga, ne davajući legitimitet odlukama.

Srpski član Predsjedništva je rekao da će nastaviti to da radi i ubuduće.

On je naveo da je na današnjoj sjednici glasao protiv da se dodijeli pomilovanje za lice koje se tereti za terorizam, te za lice koje se dovodi u vezu sa drogom, ali i za donaciju Evropske komisije od 12 miliona KM, za Republiku Srpsku, za izgradnju koridora.

"Nama ne treba nijedna odluka na nivou BiH dok ovo pitanje u vezi sa Ustavnim sudom ne bude riješeno", rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH za Srbe nije dobro mjesto za život.

"Republiku Srpsku i Srbe mrze Bošnjaci i njihova politička elita", rekao je srpski član Predsjedništva, te dodao da je više od 150.000 Srba i više od 100.000 Hrvata gradilo Sarajevo, ulažući u njegovu infrastrukturu i puteve.

Prema njegovim riječima, "sadašnji uživaoci ovog grada" pokušavaju da naprave krivce od Srba i Hrvata koji su morali da odu iz Sarajeva.

Kada je riječ o nastavku razgovora sa SDA, Dodik je rekao da je to besmislena priča.

"Koliko je to besmisleno vidi se iz toga koliko dugo razovoraju HDZ i SDA i nema nikakvog rješenja", rekao je Dodik, te dodao da i kada su SNSD i SDA razgovarali, dogovor nije ispoštivan ili je bilo prevara.

Kao primjer prevare, on je naveo popunjavanje Savjeta ministara, odnosno imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije