BiH

O rebalansu budžeta na posebnoj sjednici 15. maja

O rebalansu budžeta na posebnoj sjednici 15. maja
Foto: Srna | O rebalansu budžeta na posebnoj sjednici 15. maja

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi po hitnom postupku na posebnoj sjednici 15. maja da razmatra Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu u ukupnom iznosu 3,424 milijarde KM, zaključio je skupštinski Kolegijum.

Predloženi dnevni red posebne sjednice predviđa i razmatranje po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Srpske za ovu godinu.

Dnevnim redom je predloženo i razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova.  

Na posebnoj sjednici trebalo bi da bude razmatran i prijedlog odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2018. godinu, kao i informacija o provedenoj proceduri javne nabavke putem konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

 Šef Kluba SDS Vukota Govedarica smatra da je veoma važno konkretno reći na koje kapitalne projekte će biti utrošeno više od 40 miliona KM, kao i da se povećaju plate zdravstvenim radnicima.

On je rekao je da su opozicione parlamentarne stranke tražile da potpredsjednik Vlade Srpske Anton Kasipović da informiše Vladu o njihovom zahtjevu da Narodna skupština treba da rapsravlja o informaciju o stanju u Fabrici glinice "Birač" jer se u ovoj fabrici "već pet godina dešavaju neke stvari koje privlače pažnju javnosti".

Nakon sjednice Kolegijuma, Govedarica je rekao da Narodna skupština o ovome treba da zauzme stav, s obzirom na to da je riječ o strateškom preduzeću koje nije važno samo za regiju Birač, već i za cijelu Srpsku.

On je dodao da je Kasipović obećao da će o ovome obavijestiti Vladu.

Poslanik PDP Perica Bundalo smatra da tačke dnevnog reda predviđene za posebnu sjednici Skupštine ne bi trebalo da budu razmatrane po hitnom postupku, te ocijenio da se nastavlja praksa pravljenja dnevnog reda od tačaka po hitnom postupku.

Posebna sjednica je zakazana za 10.00 časova.

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče po hitnom postupku Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, koji je za 87 miliona KM veći od usvojenog budžeta za 2018. godinu.

 Iz Vlade tvrde da je povećanje pretežno usmjereno na investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije