BiH

OBA: Nema informacija o alarmantnom djelovanju vehabija

OBA: Nema informacija o alarmantnom djelovanju vehabija
Foto: Ilustracija | OBA: Nema informacija o alarmantnom djelovanju vehabija

SARAJEVO - Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH potvrdila je da nema informacija koje bi ukazivale na alarmantno djelovanje vehabija, te postojanje kampova za obuku terorista u BiH, a u skladu sa tim ni o regionalnoj opasnosti koja prijeti iz BiH.

Ističući da je ovakvom zaključku prethodila kontinuirana i intenzivna primjena mjera iz nadležnosti ove bezbjednosne agencije posljednjih godina, iz OBA navode da ni putem saradnje i razmjene informacija sa partnerskim službama iz inostranstva, uključujući službe iz zemalja regiona, nisu došli do drugih informacija. 

"Neargumentovano i manipulativno potenciranje izmišljenih `informacija` u vezi sa navedenim, kreira percepciju povećanog vjerskog ekstremizma u BiH što, uglavnom, ne korespondira sa egzaktnim podacima i stvarnim stanjem", tvrde iz OBA. 

Ova agencija naglašava da ni ova kao ni druge bezbjednosne strukture u BiH ne potcjenjuju moguće bezbjednosne izazove i prijetnje u vezi sa ovim pitanjem i da ozbiljno, organizovano, planski i u kontinuitetu angažuju značajne kadrovske i finansijske resurse za praćenje izdvojenih bezbjednosno-interesnih lica s ciljem eliminacije potencijalne prijetnje. 

"Borba protiv terorizma, radikalizma i nasilnog ekstremizma, uključujući aktivnosti sprečavanja finansiranja terorizma, bio je i biće i dalje jedan od najznačajnijih prioriteta u radu OBA", navodi se u odgovoru Agencije na pitanje poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsada Đonlagića. 

Odgovor, koji je potpisao direktor OBA Osman Mehmedagić, bio je pod oznakom tajnosti stepena "povjerljivo", ali ga je Agencija nakon zahtjeva Ministarstva bezbjednosti BiH da bude proslijeđen Đonlagiću kako bi mu se omogućio uvid, Agencija dostavila u formi prilagođenoj javnoj upotrebi. 

Odgovor je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije