BiH

OBA tri godine prisluškuje mimo Ustava

OBA tri godine prisluškuje mimo Ustava
Foto: N.N. | OBA tri godine prisluškuje mimo Ustava

SARAJEVO - Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH tačno tri godine protivustavno izvodi akcije prisluškivanja, jer je Ustavni sud BiH 1. juna 2017. godine proglasio neustavnim odredbe Zakona o OBA koje se odnose upravo na tajno praćenje i snimanje, piše današnji "Glas Srpske".

List navodi da sporne odredbe zakona kažu da "upotrebu mjera tajnog praćenja može odobriti generalni direktor uz saglasnost predsjedavajućeg Savjeta ministara ako bi odgađanje prouzrokovalo nepopravljivu štetu po bezbjednost BiH".

Nakon što je te odredbe proglasio neustavnim, Ustavni sud BiH naložio je parlamentu BiH da ih u roku od šest mjeseci promijeni, ali to još nije urađeno.

Ustavni sud je 31. maja prošle godine "utvrdio da parlament BiH nije izvršio odluku Ustavnog suda BiH i u skladu sa Pravilima suda o tome obavijestio Tužilaštvo BiH".

Savjet ministara je u martu 2018. godine usvojio Prijedlog zakona o OBA, ali on je pred Dom naroda BiH upućen tek početkom februara ove godine i još nije usvojen. Ustavnopravna komisija ovog doma prošle sedmice je Kolegijumu Doma naroda vratila zakon na doradu tražeći da budu otklonjene sve nepravilnosti na koje je ukazao zakonodavno-pravni sektor.

Šef srpskih delegata u Domu naroda BiH Sredoje Nović rekao je za "Glas Srpske" da je Kancelarija za zakonodavstvo rekla da je predloženi zakon suprotan nekim odredbama zakona o jedinstvenim brojevima, kao i jedinstvenim pravilima za izradu zakona.

"Malo je reći da je ovo nekorektno. Ne mogu prihvatiti obrazloženje da ovaj zakon stoji od 2018. godine i tad je zakonodavno-pravni sektor dao uputstva da budu otklonjene pojedinosti, a to nije urađeno. Dakle, skoro pune dvije godine niko se nije ni počešao da to popravi, niti da dostavi mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH o predloženom zakonu. Ne pada mi na pamet da sa takvim nezakonitostima i nedostacima prihvatam zakon", kaže Nović, koji je i član Ustavnopravne komisije.

Prema njegovim riječima, pošto su ukinute odredbe postojećeg Zakona o OBA, a predložene izmjene još nisu prihvaćene, to praktično znači da OBA radi izvan zakona.

"Oni de fakto rade suprotno Ustavu i zakonu", istakao je Nović koji je radni vijek proveo na visokim funkcijama u bezbjednosnom sektoru.

Njegovo mišljenje u potpunosti dijeli i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Nenad Stevandić.

"Direktor OBA radi bez diplome, OBA radi protivzakonito i protivustavno. To je najbolja slika BiH", rekao je Stevandić.

Ustavni sud BiH zaključio je da su odredbe člana 78 Zakona o OBA protivne Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima zato što predsjedniku Suda BiH ili sudiji kojeg on ovlasti daju neograničen obim diskrecije kada je riječ o produženju naloga za mjere tajnog praćenja.

"Osporene odredbe ne garantuju pojedincu odgovarajuću zaštitu od proizvoljnog miješanja u ustavna prava. Takođe, osporene odredbe ne obezbjeđuju da se mjere praćenja neće uvoditi slučajno, neregularno ili bez propisnog i adekvatnog razmatranja", navedeno je u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije