BiH

OEBS: Na Kongresu SDA hvaljene osobe odgovorne za ratne zločine

OEBS: Na Kongresu SDA hvaljene osobe odgovorne za ratne zločine
Foto: N.N. | OEBS: Na Kongresu SDA hvaljene osobe odgovorne za ratne zločine

SARAJEVO - OEBS je saopštio da deklaracija SDA ne doprinosi formiranju vlasti u toj državi i da su na Kongresu SDA hvaljene osobe odgovorne za ratne zločine.

Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju dodaje da je za bilo kakve promjene u Bosni i Hercegovini neophodan politički konsenzus. U pisanom odgovoru Hrvatskom medijskom servisu o sadržaju nedavno usvojene Programske deklaracije SDA, prema kojoj se ta stranka zalaže za preuređenje BiH u Republiku BiH, OEBS ističe da bilo kakve ustavne promjene u BiH zahtevaju široki politički konsenzus i djelovanje u skladu sa Ustavom. Ukazuje se da se na Kongresu SDA pohvalno govorilo o nekoliko optuženika za ratne zločine i ističe da svi u BiH moraju da poštuju nevine žrtve rata, a hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, podrivaju se pomirenje i odnosi u zajednici.

"Bilo kakve promjene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji Bosne i Hercegovine zahtijevaće široki politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom", poručili su iz Misije OEBS, dodajući da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo vjerovatno da se to može postići.

Naglašavaju da naknadne reakcija na deklaraciju SDA ometaju postizanje preko potrebnog rješenja za formiranje vlasti.

"Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rješenja koja vode zemlju naprijed. Vrijeme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH", stoji u odgovoru Misije OEBS Hrvatskom medijskom servisu.

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogađaju BiH, u OEBS smatraju da je nužno jačati međusobne odnose i povjerenje.

SDA je na kongresu u subotu izabrala novo rukovodstvo i usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu. U rezoluciji se navodi da bi Republika BiH imala predsjednika države i vladu RBiH, tri nivoa vlasti i dvodomi parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije